SVI SU NESTRPLJIVO ČEKALI DA ONI STIGNU: Vratile se rode u selo Beljina, mališani oduševljeni, evo koja su im imena dali
Foto: RINA

SVI SU NESTRPLJIVO ČEKALI DA ONI STIGNU: Vratile se rode u selo Beljina, mališani oduševljeni, evo koja su im imena dali

Srbija -

Četvrtu godinu rode se vraćaju u brda Zapadne Srbije, pa je tako i ovog proleća kao najlepši njegov vesnik stigao par dugonogih ptica u selo Beljina pored Čačka.

Mališani su im nadenuli ime Mija i Atonijo i nestrpljivo su ih očekivali da stignu. Zauzele su svoje mesto na banderi i napravile gnezdo, pa ih meštani već nazivaju domaćim beljinskim rodama.

roda, rode
foto: RINA

"Deca su svakodnevno gledala u nebo i pitala se da li će stići, kad su ih ugledali njihovoj sreći nije bilo kraja. Svi u komšiluku ih volimo, čuvamo i pazimo. Položile su jaja u gnezdo i uvek je jedna ptica sa njima, dok druga traži hranu. Proleće ne bi bilo isto u našem kraju da njih nema. Drago nam je što su od svih sela birale baš naše, jer je njih retkost videti u Srbiji, a da nisu u Vojvodini", kažu za RINU meštani Beljine.

roda, rode
foto: RINA

U Srbiji je zabeleženo oko 1.200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava. Poslednjih godina ove ptice postali su rado viđeni gosti i u kontinentalnom delu zemlje.

roda, rode
foto: RINA

"Rode se ne plaše ljudi i nekako su se sprijateljile sa našim ljudima i krajem. Zbog toga se rado vraćaju, niko ne dira i oduševljeni su kada se nađu u nečijoj blizini . Ovde u Čačku mi imamo zabeležena tri para roda na celoj teritoriji", rekao je Dragiša Petrović ljubitelj ptica.

1 / 5 Foto: RINA

Ali, nije samo selo Beljina pored Čačka lokacija na kojoj su se rode ovog proleća mogle ugledati. Ono što je iznenadilo stanovnike brdovitog Dragačeva jeste upravo roda na banderi u centru Lučana, što nikada do sada nije primećeno. Njihovo oduševljenje je sa razlogom jer se još od davnina veruje da ove ptice najavljuju lepe vesti.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track