ZAVRŠNI RADOVI NA HRAMU VASKRSENJA HRISTOVOG U VALJEVU: Unutrašnjost će krasiti ikonopis na površini od oko 5.500 kvadrata
Foto: Kurir.rs/S.S.

jedna od najvećih bogomolja

ZAVRŠNI RADOVI NA HRAMU VASKRSENJA HRISTOVOG U VALJEVU: Unutrašnjost će krasiti ikonopis na površini od oko 5.500 kvadrata

Srbija -

Izrada freskopisa i postavljanje mermernog ikonostasa, kruna su višedecenijskog rada, na izgradnji Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, po veličini jedne od najvećih bogomolja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Hram tek sada dobija svoju funkciju, a značajan je po tome što je ovo saborni hram cele eparhije, bogoslužbeno sedište episkopa valjevskog. Trenutno radimo na ukrašavanju i završnim radovima, da on dobije lepotu kakva je predviđena pre 30 godina - kaže protonamesnik Živojin Knežević, starešina Hrama Vaskresenja Hristovog.

Unutrašnjost Sabornog hrama krasiće monumentalni ikonopis, koji će zauzeti površinu od oko 5.500 kvadratnih metara. Freskopisanje crkve, za šta je zadužen akademski slikar Miodrag Šumarc iz Valjeva, počelo je u jesen 2020. godine.

- Većina živopisa u našim crkvama je parafraza i kopija srednjovekovnog slikarstva. Ono što hoćemo u Hramu Vaskresenja Hristovog da uradimo je da napravimo autentičan freskopis. Ja mogu samo da zahvalim episkopu Milutinu koji je imao razumevanja za moje ideje, tako da smo počeli sa ikonopisom u Pokrovskoj crkvi, pa u crkvi svetog Nektarija, i ovo treba da bude kruna tog novopravoslavnog živopisa. Nešto što je 'živo', što je aktuelno, slikarstvo koje živi sad, koje nije živelo u 13. veku pa parafrazirano, nego da raspored fresaka odražava potrebe savremenog čoveka - pojašnjava Šumarac.

O grandioznosti freskopisa govori i podatak da je figura Bogorodice Širšaje nebes u oltarskom delu veličine pet metara, dok će u kupoli površine 144 kvadrata dimenzije lika Hrista Patokratora ići u prečniku do 10 metara.

VAljevo, Hram Vaskrsenja Hristovog
foto: Kurir.rs/S.S.

- Projekat ikonostasa je završen i on će biti izrađen od belog prilepskog mermera, sa pozlaćenim ikonama na drvetu u vizantijskom stilu. Kamen za izradu ikonostasa kupljen je od sredstava koje smo dobili iz budžeta grada Valjeva i uskoro očekujemo potpisivanje ugovora sa firmom koja će izvoditi radove - navodi protonamesnik Živojin Knežević.

Polovinom maja 1992. godine, kada je na inicijativu valjevskog sveštenstva i uz blagoslov tadašnjeg episkopa šabačko – valjevskog Lavrentija, konstituisan inicijativni odbor za gradnju nove crkve u Valjevu, počela je da se ostvaruje ideja stara više od jednog veka, da Valjevo pored crkve Pokrova Presvete Bogorodice, koja je izgrađena u vreme Miloša Obrenovića, dobije još jednu bogomolju. Po veličini Saborna crkva u Valjevu odmah je iza Hrama Svetog Save na Vračaru. Projektovana je u srpsko – vizantijskom stilu dužine je 46, širine 24 metra, a visine 47 metara. Krst na centralnoj kupoli visok je šest metara. Pod krov ove bogomolje, uz prizemlje od blizu hiljadu i unutrašnju galeriju od 289 kvadrata, u isto vreme može da stane blizu 2.000 vernika.

Kurir.rs/ S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track