MIJATOVIĆ, PANOVIĆ I SOFRONIJEVIĆ BIRAJU: U Kraljevu održana audicija za takmičenje mladih harmonikaša
Foto: Kurir/J. S.

MIJATOVIĆ, PANOVIĆ I SOFRONIJEVIĆ BIRAJU: U Kraljevu održana audicija za takmičenje mladih harmonikaša

Srbija -

U Svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu, Kulturni centar „Ribnica” organizovao je u ponedeljak audiciju za mlade soliste na harmonici koji će učestvovati na takmičenju mladih harmonikaša u okviru festivala „Zlatne harmonike Kraljeva”.

Odabir kandidata vršio je stručni žiri sastavljen od istaknutih umetnika na harmonici: Miša Mijatović, Vlada Panović i Aleksandar Sofronijević, a pravo učešća na audiciji imali su kandidati starosti od 16 do 25 godina.

- Ovo je važan dan za umetničku scenu grada Kraljeva i, uopšte, za harmoniku i narodnu muziku, zato što mi sa organizovanjem festivala na kojem će nastupiti i mladi talenti, pokrećemo sjajnu priču za našu tradiciju i naše muzičke korene, rekao je Kuriru Vlada Panović, jedan od članova žirija.

1 / 6 Foto: Kurir/J. S.

Panović je istakao da je interesovanje mladih za audiciju bilo na zadovoljavajućem nivou i da su solisti na harmonici došli iz raznih krajeva Srbije.

- Siguran sam da će, uz čelne ljude grada koji ovo podržavaju i nas umetnika koji smo potekli iz ovog grada, festival u potpunosti zaživeti u jednoj tradiciji dugi niz godina i nosiće i pronosiće imena velikana harmonike koja nikada ne treba zaboraviti kao što su to bili: Predrag Živković Tozovac, Novica Negovanović, Voja Trifunović, Tozovčev otac Svetozar Živković, Mihalo Milovanović i Nenad Mićović. Na neki način, predstojeći Festival biće održan njima u čast, naglasio je Panović.

Kako je najavljeno, festival „Zlatne harmonike Kraljeva” održaće se od 28. do 30. jula ove godine, a takmičenje mladih harmonikaša, izabranih na audiciji, planirano je za 29. jul na Trgu srpskih ratnika.

Tom prilikom stručni žiri dodeliće tri nagrade: prvonagrađeni učesnik dobiće priznanje „Novica Negovanović” i snimanje jednog narodnog kola u studiju Aleksandra Sofronijevića, dok su druga i treća nagrada novčane.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track