Saradnja Vojvodine i Ugande

Povratak nesvrstanih

Saradnja Vojvodine i Ugande

Srbija -
Ocenjeno da je saradnja moguća posebno u oblasti stočarstva, uzgoja žitarica i ribe

NOVI SAD - Vojvodina i Uganda mogle bi da sarađuju u nekoliko oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, ali i u razvoju informacionih tehnologija kroz saradnju univerziteta, saopšteno je danas nakon susreta predstavnika Ugande i Vojvodine u Novom Sadu!

Razgovoru u Novom Sadu, na kome je ocenjeno da je saradnja moguća posebno u oblasti stočarstva, uzgoja žitarica i ribe, prisustvovali su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić sa saradnicima i delegacija Ugande koju predvodi ministar poljoprivrede Rvamirama Kanjontole Brajt (Rwamirama Kanyontole Bright). U sastavu delegacije Ugande su i predstavnici Agencije za investicije te afričke države, kao i počasni konzul Srbije u Ugandi Jovan Latinčić, koji borave u višednevnoj poseti Vojvodini kao gosti Veterinarskog zavoda "Subotica".

Pajtić je istakao da Vojvodina Ugandu vidi "kao potencijalnog partnera", a trzište te zemlje "kao moguće mesto za ostvarivanje kvalitetne saradnje". Predsednik Vlade Vojvodine upoznao je goste sa glavnim ekonomskim odlikama Pokrajine i istakao da će prva investicija Srbije u Ugandu, koju je pokrenula Viktorija grupa, biti izgradnja fabrike lekova za životinje, namenjene afričkom tržištu. Ministar poljoprivrede Ugande Rvamirama Kanjontole Brajt naveo je da je interesovanje za saradnju sa Vojvodinom poraslo, jer Uganda smatra da je poljoprivreda jedna od najperspektivnijih oblasti za razvoj u toj zemlji, kao što je to i u Vojvodini.

Predviđeno je da gosti iz Ugande tokom boravka u Vojvodini obiđu niz kompanija i institucija radi pokretanja novih privrednih projekata. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić uputio je i poziv delegaciji Ugande za učešće na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Susretu su prisustvovali i potredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Goran Ješić, potpredsednik Skupstine AP Vojvodine Milivoje Vrebalov i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track