SAJBER RAT IZMEĐU NIŠLIJA I ALBANACA: Niš bio albanski grad pre Slovena?
Foto: Shutterstock, Printscreen/Wikipedia

kako je niš dobio ime?

SAJBER RAT IZMEĐU NIŠLIJA I ALBANACA: Niš bio albanski grad pre Slovena?

Srbija -

Niški programeri, istoričari i drugi zainteresovani građani već dva dana vode pravi sajber rat jer se pojavila informacija na elektronskoj enciklopediji Wikipediji na engleskom jeziku da je Niš zapravo dobio ime po albanskom narečju, a gde se insinuira da su Albanci živeli na prostoru juga i pre dolaska Slovena.

Žestoka borba se pogotovu vodila juče između neformalnih grupa. Mnogi iz Niša su alarmirali administratore Wikipedije.

- Ceo dan ratuju Albanci i naši. Iz tima Wikipedije potvrdili da će urediti izmene ukoliko veći broj validnih wiki autora potvrdi netačnost podataka. Videćemo, ovo je sve tako besmisleno - kaže jedan od niških programera koji želi da ostane anoniman.

NIš, sajber rat, Nebojša Ozimić
foto: Printscreen/Facebook

Poznati niški istoričar, Nebojša Ozimić i sam je bio u četvrtak zatečen nebulozama koje se navode na engleskoj verziji o Nišu.

- Dobio sam informaciju od prijatelja koji su aktivni na Wikipediji da se na engleskoj strani o Nišu pojavio falsifikat plasiran od strane Albanaca ili pro-Albanskih grupacija, u kome se navodi da je naziv grada Niša takozvanog '' proto-albanskog'' korena, odnosno preslovenski. Ovakva izmena podataka očigledno ima za cilj da utvrdi ''istinu'' prema kojoj su Albanci ne samo bili ovde pre navodnog doseljavanja Slovena, već su i dali ime gradu što bi između redova značilo da polažu pravo na ovaj prostor. Smatram da je nemoguće ne povezati akciju na vikipediji sa aktuelnim prijavama navodno podmetnutih bombi u kojima se takođe pominju Albanci kao učesnici u ovim sajber akcijama - komentariše Ozimić.

Niš, Sajber rat
foto: Printscreen/Wikipedia

A na engleskoj verziji Wikipedije se stvarno po prvi put može pročitati nešto slično.

- Niš je evoluirao od toponima posvedočenog u starogrčkom kao ΝΑΙΣΣΟΣ (Naissos), koji je svoj današnji oblik dobio fonetskim promenama u protoalbanskom, a nakon toga je naziv mesta ušao u slovenski. Niš bi mogao ukazivati na to da se protoalbanskim jezikom govorilo u regionu u predslovenskoj antici. Per Eric P. Hamp kaže da ime Niša je jasno albanskog oblika - navodi se između ostalog na ovom sajtu.

Ovakva sajber diverzija prema našoj državi očigledno ima za cilj da destabilizuje javnost jer su danas nakon dojave o postavljenim bombama mnoga srtarija deca bila uznemirena.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track