SEĆANJE NA UBIJENOG STEFANA FILIĆA: U Velikoj Plani održan Drugi festival učeničkih kratkih filmova
Foto: Kurir

FILIĆ - FILMIĆ

SEĆANJE NA UBIJENOG STEFANA FILIĆA: U Velikoj Plani održan Drugi festival učeničkih kratkih filmova

Srbija -

Kako je i bilo najavljivano, u četvrtak je održan drugi republički festival kratkih učeničkih filmova"FILIĆ - FILMIĆ" koji je prošle godine oformljen u znak sećanja na nedužno ubijenog Stefana Filića.

Na festival je pristiglo ukupno 29 filmića iz raznih krajeva naše zemlje,a posebno bih istakla Kosovo i Metohiju odakle nam je pristiglo čak 9 filmova,iz Kosovske Mitrovice,Kosovske Kamenice i Raniluga.

Velika Plana, Stefan Filić
foto: Kurir

Odabirom stručnog žirija,prikazano je 13. filmova od kojih je većina i nagrađena.

U prvoj kategoriji koja obuhvata osmi razred osnovnih škola i prve razrede srednjih,epitet najboljih pripao je školama iz Brusa,Smederevske Palanke i Kosovske Kamenice,a u drugoj kategoriji,starijim đacima,prvo mesto je pripalo "ekonomsko trgovačkoj školi Ranilug,drugo,pravno- birotehničkoj školi iz Zemuna,a treće elektrotehničkoj školi iz Palanke.

Velika Plana, Stefan Filić
foto: Kurir

Nagradili smo i najboljeg mentora,gde se žiri jednoglasno složio da to bude baš mentor prvonagrađenog filma o kosovskom pomoravlju,profesor Miloš Ristić.

S obzirom da smo imali filmove koji su baš zavređivali pažnju,odlučili smo da proširimo nagrade na još tri filma,da ih na neki način uvažimo i pohvalimo njihov trud.Specijalna nagrada je otišla u Soko Banju,Sarajevo i Veliku Planu,a kako smo već navikli,i naša publika je nagradila jedan film koji se izdvojio,čiji je mentor naša umetnička direktorka festivala Nikoleta Nikolić.

1 / 5 Foto: Kurir

Nadam se da su sve škole učesnice zadovoljne ,a posebno bih im se zahvalila što su se odazvale u tolikom broju,što su se neke potrudile da naprave po više filmova i tako upotpunile ovu našu manifestaciju,za koju se nadam da će dobiti i status međunarodnog karaktera.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track