U NOVOM SADU 30 ODSTO VIŠE TURISTA: Prestonica Vojvodine popularnija od planina i banja, a evo odakle najviše gostiju dolazi
Foto: Shutterstock

Turizam

U NOVOM SADU 30 ODSTO VIŠE TURISTA: Prestonica Vojvodine popularnija od planina i banja, a evo odakle najviše gostiju dolazi

Srbija -

Novi Sad je sve popularnija turistička destinacija, i to ne samo u vreme Egzit festivala. To potvrđuju brojke. Naime, za prva četiri meseca ove godine zabeleženo je 136.479 noćenja, što predstavlja porast za 36,6 odsto u odnosu na lane.

Podaci pokazuju i da je to značajno više turista nego i "pretpandemijske" 2019. godine. Taj porast iznosi 33,4%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS).

Statistika pokazuje i da je na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do aprila 2022. godine ukupno boravilo 49.005 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period prethodne godine za 105,5%.

Pri tome, povećan je broj domaćih turista - 22.467 dolazaka i rast za 47,2%, ali je još facinantnije to što je u Novi Sad stiglo čak 208,8% više stranih turista.

Posebno su povećana noćenja stranih turista koji su samo u aprilu ove godine bila veća za 56,4% u odnosu na isti mesec 2019. godine, odnosno stranci su ostvarili gotovo 10 hiljada noćenja više u odnosu na april od pre tri godine.

Što se dolazaka i noćenja stranih turista za ovu godinu tiče, Novi Sad je jedan od vodećih na nivou cele Srbije. Od vojvođanske prestonice jedino je posećeniji Beograd ali je Novi Sad ubedljivo ispred svih banja i planinskih centara i to u periodu januar - april, dakle u toku trajanja zimske turističke sezone koja je udarna na planinama.

Iz Turističke organizacije grada za kraj napominju kako je u prva četiri meseca ove godine Turističke info centre na Trgu slobode i na železničkoj stanici, posetilo 2.254 turista (od toga 974 stranaca i 1.280 domaćih turista).

Najveći broj stranih turista, poreklom je iz Rusije, zatim Nemačke, Francuske, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Bugarske, SAD, Indije i Hrvatske, prenosi Dnevnik.

Kurir.rs/Dnevink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track