LEVAČ I TEMNIĆ KROZ VEKOVE: Glavni cilj edukacija lokalnog stanovništva o istoriji i postojanju na tim prostorima (FOTO)
Foto: Ž.M.

manifestacija

LEVAČ I TEMNIĆ KROZ VEKOVE: Glavni cilj edukacija lokalnog stanovništva o istoriji i postojanju na tim prostorima (FOTO)

Srbija -

Manifestacija "Levač i Temnić kroz vekove" biće održana u subotu kad će priznanje pod nazivom "Putovođa kulture Levča i Temnića" biti uručeno poznatom književniku iz Paraćina Đorđu Petkoviću.

- Glavni cilj manifestacije je edukacija stanovništva Gornjeg Temnića o sopstvenoj istoriji i kulturi i postojanju na ovim prostorima, ali i uvođenje bar pet časova dopunske nastave u školama o regionalnoj istoriji Levča i Temnića. Kroz ovakve manifestacije najbolje možemo da prezentujemo i da istražujemo istoriju našeg kraja, a kako bismo uspeli da mlađi naraštaji više znaju o istoriji levačkog i temnićkog kraja. U Gornjem Krčinu 16. jula biće održano Saborovanje istoričara gde će učestvovati više od 10 istaknutih istoričara i istraživača istorije koji pišu i istražuju istoriju Temnića i Levča, a ovogodišnje Saborovanje obrađivaće srednji vek, period od XII veka, pa sve do dolaska Turaka na ove prostore - kaže organizator Bojan Marinković.

Bojan Marinković
foto: Ž.M.

Učesnici Saborovanja istoričara u porti Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Gornjem Krčinu sa početkom od 8 sati biće Živojin Andrejić, Ivan Jovanović, Bojan Tomić, Nebojša Đokić, Miroslav Simić, Miodrag Gligorijević Migan, Đorđe Petković, Saša Rakić, Milica Živković i Bojan Marinković.

Izložba slika zavičajnog umetnika Živorada Milosavljevića Radeta sa gostom izložbe Julijanom Dinić biće otvorena u 17 sati u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Karanovcu, a nakon toga u 18.30, na istoj lokaciji, uslediće i književno veče. Učestvovaće Milanka Milosavljević Milosavljević, Mirjana Dinić, Sanja Luković, Miroslav Simić, Tomislav Živković, Đorđe Petković, Miodrag Gligorijević Migan i Predrag Antić.

Krčin
foto: Ž.M.

Marinković ističe da su sva tri Krčina, Donji, Srednji i Gornji, srednjevekovna naselja još iz doba kneza Lazara Hrebeljanovića.

- Od srednjeg veka postoji kontinuitet imena sela Donji, Srednji i Gornji Krčin, ali nažalost ne postoji kontinuitet bitisanja stanovništva na ovom prostoru, koje je doseljavano i raseljavano u više navrata, a u vreme Turaka postoje dokazi da je Krčin bilo napušteno mesto. Sadašnje stanovništvo koje naseljava prostore Krčina u 90 odsto slučajeva je doseljeno nakon Prvog i Drugog srpskog ustanka - kaže Marinković.

Prema rečima organizatora Dani kulture i istorije Temnića i Levča ove godine imaće i sajamski karakter, tako da će posetioci moći da kupe i proizvode koji su 100 odsto poreklom iz ovog kraja, koji su obeleženi nalepnicama "100% iz Levča" i "100% iz Temnića", ali i razne suvenire.

Prihod će biti namenjen za organizaciju naredne manifestacije i kao prilog crkvi.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track