PARADOKS Leskovčanin osuđen za nasilje u porodici dobio novac za borbu protiv nasilja u porodici?!
Foto: Shutterstock

OTVORENA NOVA SOS KANCELARIJA

PARADOKS Leskovčanin osuđen za nasilje u porodici dobio novac za borbu protiv nasilja u porodici?!

Srbija -

SKANDAL - U Leskovcu je prošle nedelje otvorena SOS kancelarija za pomoć žrtvama porodičnog nasilja, a tom kancelarijom, koja je od lokalne samouprave dobila 250.000 dinara rukovodiće čovek, koji je i sam u leskovačkom Osnovnom sudu dva puta osuđivan za nasilje u porodici, piše lokalni portal Južne vesti.

Iz Centra za socijalni rad ogradili su se od te kancelarije, uz tvrdnju da to udruženje nema licencu za rad sa žrtvama nasilja. Iz Odeljenja za društvene delatnosti najavljuju proveru nepravilnosti, pišu Južne vesti.

Na otvaranju SOS kancelarije 8. jula, osim članova Udruženja ”Tate i mame” nije bilo mnogo gostiju, iako je u pozivu stajalo da će se među zvanicama naći i ministarka Zorana Mihajlović. Osim nje, na otvaranju, iako su bili najavljeni, nisu došli ni predstavnici Grada, Centra za socijalni rad, ali ni iz Policijske uprave.

Stanković je na otvaranju priznao da udruženje nema licencu za rad sa žrtvama porodičnog nasilja, jednom od najosetljivijih socijalnih grupa, ali je istakao da će sa žrtvama raditi stručni tim sastavljen od psihologa, doktora, ali i pravnika. Od navedenih prisustvovala je samo psiholog Katarina Bogdanović, koja je kasnije saopštila da nije znala da se nalazi na spisku, kao i da je na otvaranju kancelarije bila samo kao gost.

- Ova kancelarija obuhvata sve kategorije i žene i decu i muškarce. Mnogi naši sugrađani se boje da se jave Centru za socijalni rad ili policiji, tako da će moći nama da se jave, eventualno dođu do nas i mi ćemo nadlažne obavestiti. Mi sertifikate još nemamo, ali morali smo da otvorimo kancelariju kako bi ispoštovali rokove koji stoje u projektu koji je odobrio Grad Leskovac - rekao je Miodrag Stanković na otvaranju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Stanković je dodao i da je stopa porodičnog nasilja velika i u porastu. Međutim i on sam je bio nasilan u porodičnim odnosima, što potvrđuju dve pravosnažne presude Osnovnog suda u Leskovcu iz 2016. godine, a u koje je redakcija Južnih vesti, kako navode, imala uvid.

SOS kancelariju kao direktor vodiće, kako je saopšteno, Stankovićev sin, Aleksandar, a da podršku nemaju od Centra za socijalni rad potvrđuje direktor te ustanove Predrag Momčilović.

- Mi nemamo nikakvu saradnju sa pomenutim udruženjem, a zvanično nismo ni obavešteni o otvaranju te kancelarije. I da smo zvanično obavešteni ne bi se odazvali tom pozivu, jer nismo dobili nikakvu informaciju o tome da li je to udruženje licencirano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, a vezano za poslove socijalne zaštite. Takođe, tvrdim da nijedan stručni radnik Centra za socijalni rad nije uključen u bilo kakvu aktivnost tog udruženja i rada kancelarije, a ako i bude, biće zakonski sankcionisan - kaže direktor.

Ipak, sredstva koja su odobrena Udruženju jesu prema konkursu za socijalnu zaštitu koji je raspisao Grad Leskovac, a većinu članova komisije su činili upravo zaposleni u Centru za socijalni rad. Šef Odeljenja za društvene delatnosti Saša Mladenović, koji je na kraju i odobrio celokupni konkurs, ističe da je pomenutom udruženju odobreno 250.000 dinara za otvaranje kancelarije, da će komisija uraditi sve potrebne provere, a u slučaju da se utvrdi da novac nije namenski utrošen, udruženje će isti morati da vrati u roku od 20 dana.

- Ispunjeni su svi uslovi javnog poziva i udruženju su odobrena sredstva. U pitanju su predlozi projekta koji na inovativni način pokušavaju da reše određene probleme u oblasti socijalne zaštite. Za takve projekte nije potrebna licenca, jer se ne radi o uslugama koje su propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti. Kod nas ne konkurišu fizička lica, već registrovana udruženja, a ovo to jeste. Međutim, nakon svega, mi po običaju vršimo kontrolu, oni pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da imaju kapacitete za realzaciju projetkta, ukoliko se utvrdi suprotno oni će dobiti rešenje i celokupni iznos će morati da vrate u zakonskom roku od 20 dana - kaže Mladenović.

”Žene protiv nasilja”: Osnivanje novog SOS telefona može da bude štetno po same žrtve

U problem sa kojima se suočava Leskovac prethodnih dana uključila se i neprofitna organizacija ”Žene protiv nasilja” odakle smatraju da je osnivanje novog SOS telefona za žrtve nasilja koje bi u Leskovcu vodilo pomenuto Udruženje samohranih roditelja “Tate i mame” ne samo nesmotreno i laički, već može da bude i štetno po sve žrtve zbog nedostatka ekspertize i nedovoljnog i nejasnog razumevanja problema.

"Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici i da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu, ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici", navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije, prenosi ovaj lokalni portal, izražavaju i bojazan stav da će se otvaranjem nove SOS kancelarije praktično narušiti višedecenijsko delovanje i postojanje leskovačke organizacije ”Žene za mir”, koja ima sve neophodne licence da se bavi zaštitom žrtava nasilja.

Kurir.rs/Blic/Južne vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja