00:35

U Prokuplju zatrpani smećem, ne mogu da žive od smrada

MUKU MUČE

FEKALIJE, ĐUBRE I PACOVI NAS UBIŠE! Stanovnici tri ulice u Prokuplju podneli prijave, ako se ništa ne reši kreću u proteste!

Srbija -

Stanovnici prokupačke Liparske ulice i ulica u okruženju, kao što je Vasilija Đurovića Žarkog i Garićka, podneli su svim nadležnim inspekcijama, lokalnoj skupštini i policiji prijave zbog zagađenja!

Oni se žale da se izlivaju fekalije, da privatno preduzeće koje obavlja uslugu iznošenja smeća "Porr Werner Weber" skladišti smeće na otvorenom prostoru bez ikakve dozvole, a drugo privatno preduzeće čuva stoku. Sve se to čini u prostoru nekadašnje fabrike "Hisar", što ozbiljno ugrožava zdravlje građana, posebno dece.

Prokuplje zagađenje
foto: Biljana Roganović

Stanovnici pomenutih ulica kažu da se suočavaju sa ekološkom katastrofom. Ukoliko se ne odgovori na njihove apele i ne ispoštuje zakon o odlaganju smeća i čuvanju stoke u gradu, oni će, kako najavljuju, da radikalizuju svoje proteste.

Na njihovu prijavu jedino je za sada reagovalo JKP „Hammeum" i krenulo u postupak razgušenja zapušenog kanalizacionog kolektora. U saradnji sa komunalnim inspektorom, odlučeno je da se sanira teren koji je pod fekalijama, postave nove kanalizacione cevi većeg promera i trajno reši ovaj gorući problem.

Privatno preduzeće za iznošenja smeća "Por Werner Weber" skladišti smeće na otvorenom prostoru bez ikakve dozvole, a drugo privatno preduzeće čuva stoku u krugu nekadašnje fabrike "Hisar"

- Naša ulica je uređena, sami vodimo računa o čistoći, ali od kada su došli privatnici, koji su po ne znamo kojim osnovana zakupili prostor bivše fabrike, nastala je katastrofa. Čitavo leto rikali su bikovi, širio se nesnosan smrad, pacovi nam šetaju po dvorištima - kaže Milena Kostić.

Njena komšinica Grozda dodaje da je najgore što je "Por Werner Weber" odlučio da na platou i delu prostora bivše fabrike izbacuje svo smeće koje pokupi po gradu, te da je ovo postala ogromna deponija, koja ozbiljno preti da uzgrozi zdravlje ljudi.

Prokuplje zagađenje
foto: Biljana Roganović

- Usred grada imate apsolutno nezakonitu deponiju, a pritom se uredno plaća usluga iznošenja smeća, koja nimalo nije niska. U vreme pandemije, mi moramo i da strepimo od drugih zaraza.

Nezvanično smo saznali da se u PWW pravdaju da su im ovih dana bili pokvareni kamioni, što nije istina, jer su svakodnevno po gradu i sakupljaju smeće, a i problem odlaganja nije od juče, jer je Kurir ranije pisao o ovim probelemima. Tada su na inicijativu Kurira očistili sav prostor, ali na žalost, čim je ta vest prošla, nastavila se ista praksa. Tako smo 24. avgusta iz ovog preduzeća dobili odgovor da nisu istiniti naši navodi i da oni ne izbacuju smeće na ovoj lokaciji, ali su ih fotografije sa lica mesta demantovale.

- Naša kompanija ne istovaruje smeće u dvorištu iza BIC-a i ne ostavlja ga na toj lokaciji već vrši pretovar iz kamiona smećara manjeg kapaciteta u kamion većeg kapaciteta za sakupljanje i transport smeća. To činimo zato što se na taj način smanjuje broj nepotrebnih dolazaka i odlazaka kamiona manjeg kapaciteta na relaciji Prokuplje - regionalna sanitarna deponija "Željkovac" - Leskovac. To je i energetski i ekonomski i ekološki opravdano jer na taj način štedimo i gorivo i novac i zbog manje potrošnje goriva manje se zagađuje životna sredina što je u današnjoj aktuelnoj energetskoj i finansijskoj krizi i potrebno i poželjno - glasio je odgovor iz PWW, ali oni nemaju dozvolu da na otvorenom prostoru u samom gradu obavljaju pretovar smeća, a o ostalom i da ne govorimo.

Prokuplje zagađenje
foto: Biljana Roganović

Po prijavi građana lučaj je stigao do ekološke inspekcije Grada Prokuplja. Ekološki inspektor je obavio razgovor sa direktorom PWW i naložio da se prostor očisti, a za dalje korake znaće se kada inspektor izađe na teren i utvrdi činjenično stanje, potvrđeno nam je u Gradskoj kući u Prokuplju.

Kurir.rs/Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track