Obnovljivi izvori energije pravi izbor!
Foto: Beta Dimitrije Goll

Nemaju alternativu

Obnovljivi izvori energije pravi izbor!

Srbija -

Na teritoriji Pančeva trenutno se razvija osam vetroparkova planirane instalirane snage veće od 1.345 MW

Grad koji je poslednjih godina veoma popularan među investitorima vetroparkova - Pančevo na svojoj teritoriji trenutno razvija osam vetroparkova ukupne planirane instalisane snage veće od 1.345 MW.

Razvoj i potencijali

Razvoj vetroparkova u Srbiji počeo je krajem prve decenije ovog veka. Izgradnja najvećih vetroparkova (Čibuk 1, Kovačica, Alibunar i Košava), koji su finansirani kreditima međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka, bio je signal brojnim investitorima da dođu u Srbiju i istraže lokacije za buduće vetroparkove. Osim u košavskom području južnog Banata, gde se nalaze svi izgrađeni vetroparkovi, potencijali energije vetra nalaze se u istočnoj Srbiji, kao i na području Zlatibora i Pešterske visoravni.

Brojne koristi za građane

Vetroparkovi su u različitim fazama razvoja - za neke je završena planska dokumentacija, neki su u fazi izrade nacrta planskog dokumenta, a za neke je podignuta Odluka o izradi plana.

Koristi grada Pančeva od izgradnje vetroparkova biće dobijanje energije iz obnovljivih izvora. Kada je reč o donacijama i sponzorstvima, investitori vetroparkova su se s gradom dogovarali i sklapali ugovore o izgradnji nekategorisanih puteva, svako u okviru svojih obuhvata vetropolja.

Kovin
foto: Beta Dimitrije Goll

Najpopularniji OIE u svetu

Popularnost elektrana koje koriste snagu vetra u porastu je širom sveta zbog njihove dugoročne ekonomske isplativosti, ali i uloge koje imaju u očuvanju životne sredine.

Energija vetra danas je najzastupljeniji vid obnovljivih izvora energije u svetu. Danas je ukupan godišnji kapacitet vetroparkova na svetskom nivou dostigao 774 gigavata, što podmiruje sedam odsto svetske potražnje za električnom energijom, pokazuje izveštaj Svetske asocijacije za energiju vetra (WWEA) za 2020. godinu.

U Kini se proizvede najviše struje na godišnjem nivou korišćenjem energije vetra - čak 290 gigavata. Nemačka je lider u Evropi po upotrebi energije vetra, sa 62,7 gigavata električne energije dobijene na ovaj način 2020. godine.

Grad Pančevo, Pančevo
foto: Grad Pančevo

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansirao Grad Pančevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja