DRINA PRETI DA ODNESE ČUVENU KUĆICU NA STENI: Tek sledi vrh poplavnog talasa, meštani uznemireni, naredni sati kritični (VIDEO)
Foto: Rina.rs

vodena stihija

DRINA PRETI DA ODNESE ČUVENU KUĆICU NA STENI: Tek sledi vrh poplavnog talasa, meštani uznemireni, naredni sati kritični (VIDEO)

Srbija -

Obilne padavine povećale su vodostaj Drine kod Bajine Bašte, trenutni protok vode je oko 2.000 kubika u sekundi, a vrh poplavnog talasa očekuje se oko 18 sati.

Vodena stihija preti da se izlije na okolno zemljište, a na udaru bi ponovo mogla da se nađe i čuvena kućica na steni. Svi u Bajinoj Bašti se nadaju da do toga neće doći.

- Posle nekoliko sagrađenih kućica na Drini koje je voda odnela, pronađen je način da kuća bude dugotrajnija i da opstane pod poplavnim talasom. Bočne strane na kućici su montažnog tipa i pred kraj turističke sezone se demontiraju i potpuno obore tako da kad voda nadire samo prođe kroz kućicu. Tako da očekujemo da će kućica izdržati ovaj poplavni talas. Кad su u pitanju kuće i stanovništvo zaštićeni smo visokom obalom - izjavio je Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

1 / 3 Foto: Rina.rs

Napeta situacija jeste i nizvodno u opštini Ljubovija gde se zbog porasta vodostaja situacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja i poplava.

01:00

Vodena stihija preti da odnose najveću turističku atrakciju: Protok Drine 2000 kubika u sekundi a tek se očekuje vrh poplavnog talasa

- Mi smo obišli ceo teren i sve moguće kritične tačke. Najugroženija su vikend naselja. Trenutni protok Drine je negde oko 2.000 kubika u sekundi što je na samoj granici - rekao je predsednik opštine Milan Jovanović.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track