ZUB MAMUTA PRONAĐEN U SRCU SRBIJE: Ribolovci nabasali na ostatke PRAISTORIJSKE ŽIVOTINJE dok su pecali na Zapadnoj Moravi
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

veliko otkriće

ZUB MAMUTA PRONAĐEN U SRCU SRBIJE: Ribolovci nabasali na ostatke PRAISTORIJSKE ŽIVOTINJE dok su pecali na Zapadnoj Moravi

Srbija -

Zub runastog mamuta našli su ribolovci u Zapadnoj Moravi u Trsteniku.

Prema podacima Muzejske zbirke Narodnog univerziteta u tom gradu, gde se čuva i prirodnjačka baština, zub otkriven pre nešto više od 15 godina, vrlo je očuvan.

- To je zub odrasle jedinke, visine 18, širine 14, a dužine 35 centimetara. Težak je sedam kilograma. Mamuti su na teritoriji današnje Srbije živeli u razdoblju pleistocena - navode iz muzeja.

Pleistocen je inače geološko razdoblje koje je počelo pre 1,8 miliona godina, a završilo pre 12.000 godina.

Nisu samo životinje živele pored Zapadne Morave. Dva najpoznatija trstenička neolitska nalazišta su Blagotin (selo Poljna) i Šljivik (selo Stragari). Oba se nalaze na obalama. Arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da su se neolitski stanovnici ovih naselja bavili ribolovom. U antičkom periodu život je bio skoncentrisan na rečne terase.

Materijalni nalazi sa terena svedoče i o tragovima Kelta na ovom području, ali i o velikom rimskom naselju (vrhovi kopalja, oruđe, fibule, ulomci keramike, novčići) koje se prostiralo na teritoriji sela Počekovina i Ribnik.

ŠTA JOŠ ČUVA PRIRODNjAČKA ZBIRKA?

U zbirci u Trsteniku su pored terioloških primeraka kao što je zub runastog mamuta i geološko-paleontološke eksponate (fosil amonita), paleozoološke (koštani materijal iz vinčanskog perioda) i ornitološke eksponate (preparati ptica koje nastanjuju trstenički kraj).

U Grabovcu, naselju nad Zapadnom Moravom, uzdiže se tvrđava u narodu poznata kao Jerinin grad. Premeštanjem centra srpske srednjovekovne države na Zapadnu Moravu, trstenički kraj se brže razvija. U tom periodu podignuti su manastir Ljubostinja, zadužbina kneginje Milice na obali Ljubostinjske reke i manastir Veluće na obali Srebrnice.

Turski katastarski popisi svedoče da su Trsteničani na obali Zapadne Morave izgrađivali skele i druga plovila koja su prodavali, ali i da su naplaćivali skelarinu.

Zapadna Morava bila je i granica dve suprostavljene monarhije, Austrije i Turske. Nakon oslobođenja od turske vlasti u 19. veku, podiže se nova varoš Trstenik na visokoj rečnoj terasi sa desne obale Zapadne Morave. Tu se nalazi i danas.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track