"OVAKVA OLUJA DUGO NIJE VIĐENA" Meteorolog Sovilj: Vetrovi nisu bili olujni već ORKANSKI! Izmereni udari jači od 140 kmh (VIDEO)
Slobodan Sovilj, Foto: Kurir TV, Kurir

kurir tv

"OVAKVA OLUJA DUGO NIJE VIĐENA" Meteorolog Sovilj: Vetrovi nisu bili olujni već ORKANSKI! Izmereni udari jači od 140 kmh (VIDEO)

Srbija -

Slobodan Sovilj, meteorolog gostovao je u emisiji Puls Srbije i objasnio kakva je oluja zatekla Srbiju 20.7. i kako je nastala.

Slobodan Sovilj
foto: Kurir TV, Kurir

On kaže da ovakva oluja nije ništa novo, iako dugo nismo videli ovakvo nevreme.

- Oluja ovakvih razmera nije dugo viđena, ali nije neretka. Ova oluja izuzela je sever Vojvodine - započeo je.

05:03

Slobodan Sovilj

Objasnio je šta su orkanski vetrovi.

- Ono što možemo reći je da su ti vetrovi oni koji prelaze 28 metara u sekundi, ili stotinu kilometara na sat. Olujni vetar je blaži i u odnosu na to mi izdajemo meteoalarm. Bio je najviši nivo upozorenja! Udari su svakako dostizali nezvaničan podatak je da su čak izmerili 40 metara u sekundi kada je reč o gmrljavinskim nepogodama - rekao je Sovilj.

Takođe je ispričao šta izaziva ove nepogode i šta je to superćelijski oblak.

- To su grmaljvinski oblaci koji nastaju kada se poklope više stvari. Osim nestabilnosti atmosfere neophodno je da postoji jako strujanje i jak vetar koji će da održava ovakve oblake više sati - pojasnio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

04:36

OLUJA UTICALA NA GRAĐANE SUBOTICE, POVEĆAN JE BROJ INTERVENCIJA! Specijalista urgentne medicine: Imali smo pune ruke posla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja