OD SOMBRERA DO ŠAJKAČE: Dva dana igre i pesme u lozničkom kraju
Foto: T. Ilić

defile

OD SOMBRERA DO ŠAJKAČE: Dva dana igre i pesme u lozničkom kraju

Srbija -

LOZNICA - Nastupima folklornih grupa u Banji Koviljači i Loznici sinoč je završen 6. Međunarodni festival folklora ‘‘Miodrag Miša Spernjak’‘ čiji je domaćin bilo lozničko Kulturno-umetničko društvo (KUD) ‘‘Karadžić’‘, jedno od najstarijih na Balkanu.

Dvodnevno druženje okupilo je ove godine ansamble iz Meksika, Litvanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, tačnije Mostara, Šamca i Bijeljine, dok su, osim domaćina festivala KUD ‘‘Karadžić’‘, našu zemlju predstavljala i kulturno-umetnička društva ‘‘Krušik’‘ iz Valjeva i šabački ‘‘Jevrem Obrenović’‘.

Loznica, Banja Koviljača, sombrero, folklor
foto: T. Ilić

Učesnici manifestacije nastupili su prvoga dana u amfiteatru lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, a drugoga ponovo na tom mestu, ali i u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači i na Saborištu u Tršiću.

Loznica, Banja Koviljača, sombrero, folklor
foto: T. Ilić

Manifestacija je počela u sredu, defileom učesnika centralnim gradskim ulicama od pola sedam uveče, a pola sata kasnije krenuli su nastupi. Lozničani su uživali u igrama Litvanaca i Grka, ali je, čini se, posebnu pažnju privukao nastup Meksikanaca koji nisu mogli ostati nezapaženi sa svojim čuvenim šeširima - sombrerima koje nose muškarci i živopisnim haljinama njihovih igračica. Drugoga dana stranci su nastupili u Banji Koviljači i Tršću, a u sedam uveče u Loznici je počela završnica festivala. Prethodno su gosti posetili Manastir Tronoša, videli Tršić i ‘‘Podrinjsku lepoticu’‘, tako da puni utisaka odlaze u svoje domovine.

Loznica, Banja Koviljača, sombrero, folklor
foto: T. Ilić

- Ovoga puta imamo ansamble sa ukupno više od 260 učesnika koji su dva dana boravili u našem kraju. Bila je to prilika da se upoznaju bolje, pokažu deo svoje kulture kroz igru, ples i pesmu, da nastanu nova prijateljstva i saradnje. Trudili smo se da kao domaćini pokažemo čime raspolaže naš kraj i da svi koji su učestvovali na festivalu odavde ponesu što lepše uspomene, pa da nam ponovo dođu – kazao je predsednik folklorne sekcije ‘‘Karadžića’‘, Đorđe Vagurić.

1 / 8 Foto: T. Ilić

Aplauzi publike i nasmejana lica učesnika ovogodišnjeg festivala potvrda su da je ovakvo druženje bilo pravi potez i da festivalu koji nosi ime po Miodragu Miši Spernjaku, dugogodišnjem istaknutom članu ‘‘Karadžića’‘ koreografu, igraču i rukovodiocu folklornog ansambla, ima budućnost. Inače, Međunarodni festival folklora održan je pod pokroviteljstvom Grada Loznice, uz podršku Turističke organizacije grada. Loznica je ponovo imala dva dana igre, pesme i festivalske atmosfere na svojim ulicama.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track