SILICIJUMSKA DOLINA: Novi Sad - regionalni centar IT industrije
Foto: Beta/Dragan Gojić

SILICIJUMSKA DOLINA: Novi Sad - regionalni centar IT industrije

Srbija -

Srpska Atina se u poslednjih desetak godina profilisala kao stecište najbržerastućeg ekonomskog sektora - sofisticiranih tehnologija

Novi Sad se tokom prethodnih deset godina posebno istakao u razvoju privredne grane karakteristične za visokokvalifikovanu radnu snagu - IT industrije.

Prema podacima iz 2022, danas u vojvođanskoj prestonici posluje čak 900 IT kompanija od ukupno 2.500 registrovanih na teritoriji naše države, pa ne čudi što se ovaj grad sve češće naziva domaćom Silicijumskom dolinom. Iako ogromnu većinu čine mikro i mala preduzeća, postoje i one svetske poznate kompanije poput: „Schneider Electric DMS NS“, „Ximedes“, „RT-RK“, „Levi9“, „H-Tech““, „VegaIT Sourcing“, a tom spisku krajem prošle godine pridružila se i vodeća američka kompanija „IBM“.

Godišnje više od 2.000 inženjera

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković ističe za Kurir da „Novi Sad sve više postaje grad mladih“.

Srđan Kolaković
foto: Beta/Dragan Gojić

- Oni dolaze u Novi Sad da se školuju i tu ostaju. Samo s Fakulteta tehničkih nauka godišnje izađe više od 2.000 inženjera, od čega je preko 1.000 iz IKT (informaciono-komunikacione tehnologije). Ovo je izuzetan resurs u mladim, školovanim i, pre svega, motivisanim ljudima da postižu nove vrednosti. Međutim, nije samo u Novom Sadu IT industrija, tu su velike kompanije iz auto-moto industrije sa svojom, pre svega, tehnološki najsavremenijom i razvojnom industrijom. To pruža šansu i ostalim našim inženjerima da se zapošljavaju i ostvare svoj san ovde u našem gradu - navodi prof. dr Kolaković.

Izvoz od 2,7 milijardi evra

U poslednjih 10 godina Novi Sad se isprofilisao kao regionalni IT centar, kao grad budućnosti, grad najnaprednijih, najsofisticiranijih, najmodernijih tehnologija, centar gejming i IT industrije.

Primera radi, tokom 2022. IT industrija u Srbiji imala je izvoz usluga, proizvoda i servisa u visini od 2,7 milijardi evra, što je za 45 odsto više nego godinu dana ranije.

- Ako uzmemo u obzir i da ovaj sektor zapošljava oko 10.000 Novosađana, s tendencijom rasta, a da su zarade zaposlenih iznad republičkog proseka, onda govorimo i o rastu životnog standarda, rekordnoj prosečnoj plati, novim infrastrukturnim projektima - kaže analitičar Mihailo Janjić.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track