BUCINI DANI U ALEKSANDROVCU: Počela najveća kulturna manifestacija u Župi (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

osmu godinu za redom

BUCINI DANI U ALEKSANDROVCU: Počela najveća kulturna manifestacija u Župi (FOTO)

Srbija -

Pozorišni festival "Bucini dani" održava se osmi put za redom, od 25. do 30. septembra u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ u Aleksandrovcu. Ova svojevrsna teatarska smotra stekla je veliku popularnost, a i ove godine ima bogati takmičarski program.

Na Festivalu će biti izvedeno pet najuspešnijih ovosezonskih autorskih ostvarenja u Srbiji, a igra se u Domu kulture "Milosav Buca Mirković" u Aleksandrovcu.

Prve večeri, u ponedeljak, nastupilo je Novosadsko pozorište sa predstavom "Ana Karenjina", prema čuvenom romanu Lava Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. Danas je na programu "Čitač" Fedora Šilija, po motivima romana Bernhardta Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta i Beo arta iz Beograda, a u kojoj igraju Marko Grabež, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Bucini dani, Aleksandrovac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Sutra je predviđen komad "Rasvetljavanje serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka", prema tekstu i u režiji Anđelke Nikolić. Za izvedbu su zaduženi Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca, Puls teatar iz Lazarevca, Seoski kulturni centar iz Markovca i Umetnička grupa Hop, La! iz Beograda.

Bucini dani, Aleksandrovac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

U četvrtak biće izvedena duodrama "Pluća" britanskog pisca Dankana Mekmilana i reditelja Ivana Vukovića, u kojoj nastupaju Goran Jevtić i Suzana Lukić, za produkciju Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Bucini dani, Aleksandrovac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Novi projekat "Očevi i oci", prema istoimenom romanu čuvenog pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića, a u realizaciji Narodnog pozorišta iz Beograda predstaviće se 29. septembra. U komadu igraju Miloš Đorđević, Nikola Rakočević, Aleksandar Vučković, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Sena Đorović, Iva Milanović, Nikola Ristanovski.

Svečana dodela nagrada "Zlatno zrno" i veče filmske muzike "Boje noći" zakazano je za 30. septembar, kada se i završava ova ugledna teatarska manifestacija.

Bucini dani, Aleksandrovac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Milosav Buca Mirković (Aleksandrovac, 1932 - Beograd, 2013) bio je srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar, prozaista. Poslednjih decenija života najviše je bio posvećen teatru, tako da je objavio značajne priloge o predstavama, glumcima i drugim tvorcima dramske igre, kao i značajne knjige „Nušić naš nasušni – Nušićevi glumci i glumice” (1994), „Milivoje Živanović, gorotas srpske glume” (1997), „Zoran Radmilović i kralj i klaun” (2000), „Mija Aleksić vilovnjak sa istočnih strana” (2001), „Ljuba Tadić: Po Srbiji Sokrat” (2004), „Hajdemo u pozorište” (2009).

Kurir.rs/Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track