GREJANJE KRENULO U CELOJ SRBIJI: Osim u ova 3 grada, evo u čemu je problem
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktor Udruženja toplana

GREJANJE KRENULO U CELOJ SRBIJI: Osim u ova 3 grada, evo u čemu je problem

Srbija -

BEOGRAD - Direktor Udruženja toplana u Srbiji Dejan Stojanović rekao je danas da je počelo grejanje u celoj zemlji, osim u tri grada, Subotici, Jagodini i Vrbasu.

"Po zakonu grejanje mora da počene 15. oktobra i počelo je, osim u tri grada gde zbog određenih infrastrukturnih radova, za koje nisu nadležne toplane, nije moglo da se pusti", rekao je Stojanović.

Objasnio je da je prošle godine početak grejanja odložen zbog tople jeseni i skupih energenata, što je izuzetak, ali po propisima toplane su dužne da puste grejanje 15. oktobra, a ako treba sutradan ga isključe ako je temperatura iznad 12 stepeni.

On je rekao da 15. oktobar kao početak grejne sezone nije slučajno izabran, već na osnovu statističkih podataka o temperaturama. Stojanović je rekao da su sve toplane u Srbiji obezbedile neophodne energente.

Pozvao je građane da prijave u kojim zgradama nema grejanja kako bi se kvarovi otklanjali po prioritetu.

Naveo je da su problemi u isporuci toplotne energije mogući, jer sistem ne radi šest meseci godišnje i potrebno ga je dovesti u stacionarni režim.

Generalni direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je za Betu da će grejanje u tom gradu iz toplane biti omogućeno početkom novembra, a da je problem nastao zbog izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta zbog čega se menja magistralni vod toplovoda koji prolazi ispod nadvožnjaka.

"Toplana nije investitor izmene magistralnog toplovoda, ni izvođač radova, već država koja finansira izgradnju pruge. Radovi su trebali da budu završeni do početka grejne sezone, ali zbog loših vremenskih uslova, nisu. Preostalo je još oko 30 metara trase da se uradi i očekujemo da će grejanje moći da se uključi početkom novembra", rekao je Petković.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja