ZA ZELENIJI NOVI SAD! Srpska Atina niže evropske titule
Foto: Shutterstock

ZA ZELENIJI NOVI SAD! Srpska Atina niže evropske titule

Srbija -

Nakon osvajanja titule omladinske i kulturne prestonice, ovaj grad proglašen evropskim gradom šuma,čime se već diče Beč, Oslo, Barselona, Prag, Bilbao i Bon

U Novom Sadu je u prethodnom periodu uloženo dosta napora da se povećaju zelene površine i poboljša kvalitet gradskih šuma, pa danas zelene površine pokrivaju približno 38 odsto površina u gradu uz urbanizovane delove prigradskih naselja. Ako se zna da je Vojvodina sa 7,1 odsto šumovitosti najmanje pošumljen region, ovaj podatak postaje još značajniji.

U uslovima klimatskih promena urbano zelenilo dobija na značaju, jer utiče na unapređenje životne sredine, kao i očuvanje i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja. Priroda u gradu od najveće je važnosti za stvaranje zdravog i održivog urbanog društva.

Zeleni katastar

Tokom poslednje decenije zasađeno je oko 42.000 novih stabala širom gradske teritorije. U cilju što efikasnijeg i uspešnijeg održavanja postojeće zelene površine, ali i stvaranja nove, uspostavili su Zeleni katastar, čija se baza podataka postepeno popunjava podacima, pružajući im pomoć pri izradi smernica za dalji razvoj i unapređenje gradskog zelenila.

U urbanizovanim evropskim društvima uloga šuma u obezbeđivanju roba, blagostanja, zdravlja i drugih socijalnih beneficija lako se zaboravlja. Zato Evropski institut za šume želi da poveća svest javnosti i donosilaca odluka o evropskim šumama i da promoviše njihovu svestranost, značaj i društveni uticaj, a u cilju te promocije od 2014. ustanovljeno je i da se na godinu dana dodeljuje titula evropskog grada šuma gradu koji je domaćin godišnje konferencije EFI. Ovogodišnja konferencija, EFI 2023, održana je u Novom Sadu u septembru, pa je vojvođanska prestonica ponosni nosilac ove titule.

Đurić: Čeka nas velika sadnja

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je da Novi Sad svakodnevno radi na unapređenju zelene infrastrukture, kao i da je „velika privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Peterburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet“.

On je istakao da su preduzete intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38 odsto urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

- Ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. S naučnim ustanovama i institucijama pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci - dodao je gradonačelnik.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track