POVEZANOST KULTURE I MENTALNOG ZDRAVLJA! Jedna manifestacija u Novom Sadu se ističe svojim posebnim sadržajem
Foto: Printscreen/Youtube/ Radio-televizija Vojvodine

POVEZANOST KULTURE I MENTALNOG ZDRAVLJA! Jedna manifestacija u Novom Sadu se ističe svojim posebnim sadržajem

Srbija -

Festival mentalnog zdravlja je zajednica organizacija i ustanova u Novom Sadu i okolini okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje u društvu. On se odvija u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Futoškoj ulici.

Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, tradicionalno obeležava 10. oktobar - Svetski dan mentalnog zdravlja. Ovom kampanjom se podiže svest o povezanosti kulture i mentalnog zdravlja i blagostanja pojedinaca i zajednice u kojoj živimo.

Festival mentalnog zdravlja obuhvata nekoliko radionica:

  • interaktivna predavanja
  • tribine i okrugle stolove
  • nagradne konkurse
  • filmske projekcije sa diskusijom
  • izložbe
  • interaktivne performanse

Ove godine je održan 8. festival u periodu od 10. do 20. oktobra pod nazivom “Empatija”. Kao što je sam naziv Festivala nagovestio tema je empatija sagledana iz različitih uglova kroz tribine i radionice koje su se bavile načinima treniranja empatije, empatijom u književnosti, empatskim rukovođenjem kao i značajem empatije u partnerskim odnosima.

Održane su i pričaonice o empatiji i mentalnom zdravlju na jezicima nacionalnih manjina, izložba fotografija nadahnuta empatijom kao i filmska projekcija i diskusija na temu - “U tuđim cipelama”.

Poseban akcenat je stavljen na učenje empatije kod mladih, ulozi porodice i škole, a prvi put u okviru Festivala mentalnog zdravlja odvija se društveni dijalog i to na temu mentalnog zdravlja mladih koji koordinira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Podsećanja radi, neke od tema predhodnih festivala su bile: “Kultura i mentalno zdravlje“, “Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje”, “Pokrenimo se za mentalno zdravlje”, “Životne krize – i rizik i šansa“.

Promo

Bonus video:

04:39

ZNAČAJ MOLITVE ZA DUŠEVNO I MENTALNO ZDRAVLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track