BILJANA JEDVA SASTAVLJALA KRAJ S KRAJEM, PA DOBILA STAN NA POKLON: O činu OVOG ČOVEKA svi bruje, ali tu je i pismo koje KIDA DUŠU
Foto: Kurir/D.Š.

gest Petra Ristića doneo svetlo u njihovu tamu

BILJANA JEDVA SASTAVLJALA KRAJ S KRAJEM, PA DOBILA STAN NA POKLON: O činu OVOG ČOVEKA svi bruje, ali tu je i pismo koje KIDA DUŠU

Srbija -

U mnoštvu vesti koje nas svakodnevno okružuju, izdvaja se priča o humanosti, koja između crtica života, otkriva koliko veličanstvena može biti ljudska duša. Petar Ristić, vlasnik kompanije „Ristić gradnja“, odabrao je put dobrote, deleći svoje bogatstvo s onima kojima je to najpotrebnije. Ključevi od stana koji je Petar odlučio da pokloni stigli su u ruke porodici Đure Đalinca.

Petar Ristić nije došao do svog uspeha bez borbe. Njegov život je bio putovanje puno borbi i uspona. Sa posvećenom porodicom, Ristić je stvorio firmu i izgradio zdrave vrednosti. Upravo ta snaga u porodici i poštovanje prema drugima usmerila ga je ka neverovatnom činu – odluci da pokloni svoj stan porodici koja je bila bez krova nad glavom.

„Čovek je onoliko bogat koliko može da da drugima.“ Ovo je moto koji vodi život Petra Ristića. Ideja o poklanjanju stana nije proistekla iz trenutka, već iz Ristićevog životnog puta. Svoje iskustvo teškog života, borbe i samoostvarenja želi preneti na decu i unuke. Ovo nije samo gest pomoći, već filozofija koju želi da nastavi i širi njegova porodica.

Porodica Ristić, Biljana Ristić
foto: Kurir/D.Š.

Stan koji je poklonio ima 40 kvadrata i kompletno je sređen i sa podnim grejanjem. Nakon posete mnogim porodicama, odluka je pala na porodicu Đure Đalinca. Ova porodica, koja se sastojala od šestoro članova, sada se sastoji od majke Biljane i četvoro dece. Decenijama su živeli kao podstanari, pokušavajući sastaviti kraj s krajem, a kada se Đura razboleo i izgubio posao, situacija se dodatno zakomplikovala.

U svetu materijalnih darova, često zaboravljamo da su najdragoceniji pokloni oni koji dolaze iz srca. Biljana Đalinac, dobila je više od ključeva stana od Petra Ristića. Uz ove ključeve, ona će nositi sa sobom još jedan dar – pismo koje je njen suprug napisao dva meseca pre nego što je izgubio bitku sa teškom bolešću.

Reči iz ovog pisma, napisane s ljubavlju i saosećanjem, sada će dodatno obasjati Biljanin put. Suprugovo izvinjenje zbog toga što je „iz voza morao da izađe koju stanicu ranije“ postaje simbol njihove nezaboravne ljubavi.

Porodica Ristić, Biljana Ristić
foto: Kurir/D.Š.

Ovo pismo, prepuno topline i osećaja, svedoči o jednom posebnom životu koji je oblikovao hrabar, pažljiv, i brižan čovek. Iako je prošlo vreme od njegovog odlaska, poruka koju nosi ovo pismo ostaje neuništiva.

Nije samo stan, nisu samo ključevi, već je to i ovo pismo, oživljenje uspomena i emocija koje će Biljanu pratiti na svakom koraku njenog puta. Darovanje stana jeste čin velikodušnosti, ali darivanje ovog pisma iz srca prenosi poruku koja prevazilazi materijalno. To je dar ljubavi, snage, i sećanja koji će podsticati i oblikovati život porodice Đalinac.

Đura i Biljana su živeli srećno do dana kada je on izgubio bitku sa kancerom. Njihova priča nosi teret izuzetne tuge i borbe, ali gest Petra Ristića doneo je svetlo u njihovu tamu.

Porodica Ristić, Biljana Ristić
foto: Kurir/D.Š.

Njihova priča je puna izuzetne hrabrosti i snage. "Nismo se predali teškoćama koje nam je život postavo pred noge, već smo svi zajedno hrabro koračali napred noseći na leđima brigu o porodici i bolesti. Đura se do kraja borio… još uvek nisam svesna šta se dešava, srećna sam, a mislim da ću biti potpuno sigurna u ovu bajku, kada prvi put ne moram da platim sledeću kiriju. Živim od plate i od Đurine penzije, nije lako podstanari smo godinama. Svašta smo planirali u životu, ali život ne ide baš onako kao želiš. Neke stvari u životu nisu bitne, Bog te demantuje i ti živiš kako moraš."

Trenuci kao ovaj, kad se jedna takva velikodušnost dogodi, donose nadu i veru da dobrota i ljubav prema ljudima još uvek postoje u svetu.

Ovaj čin dobročinstva i solidarnosti oslikava snagu ljudskog duha i ljubav koja može da prevaziđe izazove života. Petar Ristić i porodica su pokazali da veličina nije u posedovanju, već u darivanju. Ovo je priča koja nam, uprkos izazovima, pokazuje da uvek postoji prostor za ljubav i dobrotu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja