Subotica: Kvadrat stana za manje od 400 evra

Subotica: Kvadrat stana za manje od 400 evra

Srbija -
Kvadratni metar stana u naselju “Prozivka” može da se nađe po ceni manjoj ili oko 400 evra, dok je u naselju “Radijalac” cena oko 500 evra

SUBOTICA - U Subotici kvadratni metar (m2) stana može da se nađe po ceni nižoj 400 evra, dok jedan hektar (ha) zemlje košta oko 6.000 evra, rečeno je Tanjugu u Agencijama za promet nekretnina u najsevernijem gradu u Srbiji.

Prema direktoru i vlasniku agencije za promet nekretnina “Top Tip” Đuri Gavriću, cene nekretnina u Subotici su "na istorijskom minimumu".

Prema Gavriću, kvadratni metar stana u naselju “Prozivka” može da se nađe po ceni manjoj ili oko 400 evra, dok je u naselju “Radijalac” cena oko 500 evra.

“Ponuda nekretnina je velika, a kupaca ima veoma malo” rekao je Gavrić.

Gavrić je naveo da se od kuća prodaju jedino one čija je cena u rasponu od 10.000 do 30.000 evra, dok za skuplje nema kupaca.

Za jedan stan, nastavio je Gavrić, nekada je davano 10 hektara (ha) zemljišta, a sada je cena jednog hektara (ha) oko 6.000 evra, s tim da se najčešće prodaju površine do dva ha, a retke su one površina većih od 3 ha.

“Na cenu zemljišta utiče i uticaće u budućnosti suša, najave sušnih godina, slab rod i loše navodnjavanje” kayao je Gavrić.

Predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je, pak, smatra da je u Srbiji i u okruženju cena zemlje rasla sa porastom cene žitarica, ali da pravo tržište ne postoji i sve se svodi na sporadične prodaje.

“U poslednjih nekoliko godina mnogi su se odlučili za ulaganje u kupovinu oranica, u odnosu na neke druge nekretnine i vrednosti. Tako je zemlja dobila na značaju i kod nas,” rekao je Kiš.

Prema Kišu, cena zemlje konstantno raste, ali nema velikog tržišta.

“Prosečna cena jednog hektara zemljišta ide od 5.000 do 10.000 evra, od slučaja do slučaja, pošto pravog tržišta nema” - rekao je Kiš

Kiš je primetio da se radi o zemljištu koje je namenjeno isključivo za poljoprivredu, a ne o onom koje se prodaje za izgradnju industrijskih zona ili puteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track