111 LOZNIČANA NA PREVENTIVNIM PREGLEDIMA: 11 pacijenata upućeno na dalju dijagnostiku
Foto: Kurir/T.I.

111 LOZNIČANA NA PREVENTIVNIM PREGLEDIMA: 11 pacijenata upućeno na dalju dijagnostiku

Srbija -

Od ukupno 111 osoba koliko ih je iskoristilo priliku da na preventivnim pregledima u nedelju besplatno prekontrolišu zdravlje u Zdravstvenom centru (ZC) Loznica, njih 11 upućeno je na dalju dijagnostiku i lečenje, saopšteno je iz ove ustanove. Ponovo su veću odgovornost za zdravlje pokazale žene koje su činile skoro 60 odsto pregledanih.

Ovoga puta rađeni su kardiološki pregledi, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi, a ukupno je u prve četiri ovogodišnje akcije kontrole zdravlja pregledana 631 osoba.

Loznica, pregled
foto: Kurir/T.I.

U lozničkoj bolnici minule sedmice ponovo je bilo mnogo posla. U Službi hitne medicinske pomoći pregledano je 589 pacijenata, obavljene su 62 intervencije na terenu, a na sekundarni nivo na dalju dijagnostiku i lečenje upućen je 91 pacijent. Skoro 220 osoba pregledano je u Urgentnom centru, 54 su hospitalizovana, dva prevezena u Beograd, a jedan u Zdravstveni centar Valjevo dok je Služba opšte medicine imala oko 4.620 pregleda, gotovo 2.290 različitih medicinsko-tehničkih radnji, a toga 416 intervencija u okviru kućnog lečenja. U porodilištu je rođeno 12 beba, devet devojčica i tri dečaka.

Loznica, pregled
foto: Kurir/T.I.

Vremenske (ne)prilike stvaraju zdravstvene probleme pa je broj pacijenata upućenih u Službu urgentnog prijema u poslednjih mesec dana povećan do dvadeset procenata u odnosu na prethodni mesec. Dolaze pacijenti iz Loznice kao i domova zdravlja, Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik, a u porastu je najpre broj onih sa znacima akutnog infarkta miokarda, akutnog ishemijskog moždanog udara, a povećan je i broj ososba sa respiratornim tegobama sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, sa komplikacijama, hroničnih kardiovaskularnih bolesti. U ovoj službi kažu da je mart uvek praćen povećanim brojem pregleda. Na to utiču velike dnevne temperaturne oscilacije, ali i prelazak na letnje računanje vremena, što izaziva probleme kod zdravih, a posebno kod pacijenata sa hroničnim bolestima. Sva ta promena vremena poznata kao "prolećni umor" puni ovih dana čekaonice lozničkog ZC.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track