OGROMNE KOLIČINE OTPADA STIGLE IZ CRNE GORE U SRBIJU: Tužna sudbina nekada najčistije reke u regionu
Foto: RINA

EKOLOŠKA BOMBA SAMO ŠTO NE EKSPLODIRA

OGROMNE KOLIČINE OTPADA STIGLE IZ CRNE GORE U SRBIJU: Tužna sudbina nekada najčistije reke u regionu

Srbija -

Na reci Lim kod Nove Varoši, u prethodnom periodu veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica.

Članovi Udruženja građana "Jastreb", tokom čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

- Lančanica je ponovo pokazala da je prava investicija, zato što je uspela da prikupi i zadrži svo smeće koje dolazi iz pravca Crne Gore. Angažovali smo 12 kamiona, jedan bager i sedam ljudi sa dva čamca uspelo je da iz reke Lim izvadi preko 50 kubika nagomilanog smeća - kazao je Siniša Laković iz Udruženja građana "Jastreb".

Lim
foto: RINA

Sledaća misija ovog udruženja je da ukloni nagomilano smeće na Potpećkom jezeru, gde je zbog niskog vodostaja otežano njegovo uklanjanje.

- Radimo sada pristupni mol, uz pomoć Mocart fondacije, koji bi nam olakšavao prikupljanje smeća, jer se dešava da kada padne vodostaj reke Lim, ne možemo da prikupljamo čamcima, već to radimo ručno. Trenutno na tom jezeru ima oko 10.000 kubika smeća i najveći je problem što nije skoncetrisano u jednom mestu, već se pomera gore - dole po rečnom koritu - dodao je Laković.

Lim
foto: RINA

Reka Lim nekada je bila najčistija reka u regionu, ali je zahvaljujući nesavesnim pojedincima i zbog nedostatka ekološke strategije u zemljama kroz koje prolazi postala prava ekološka bomba.

Kurir.rs/Rina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track