DESETOGODIŠNJI FILIP IZ SREMSKE MITROVICE MUZIČKO ČUDO OD DETETA: Svira 2 instrumenta, pobeđuje na takmičenjima a trenira i fudbal
Foto: Kurir/D.Š.

DESETOGODIŠNJI FILIP IZ SREMSKE MITROVICE MUZIČKO ČUDO OD DETETA: Svira 2 instrumenta, pobeđuje na takmičenjima a trenira i fudbal

Srbija -

Filip Marić, desetogodišnji učenik saksofona Muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice, osvojio je Prvu nagradu na Republičkom takmičenju saksofonista prve kategorije koje je održano u Novom Sadu. Filip je pokazao izuzetan talenat i ljubav prema muzici, te se već sada može pohvaliti impresivnim uspesima u svojoj mladoj karijeri.

Filip se muzikom bavi od treće godine, kada je upisao muzičko zabavište „Vivak“. Sada svira gitaru skoro pet godina, dok saksofon svira dve godine. „Gitaru sviram od četiri godine, a saksofon dve godine. Uživam da svaki dan vežbam, muzika je definitivno moj životni izbor. Osećam se opušteno i prirodno na sceni, dok nastupam. Okružen sam muzikom od kada znam za sebe, osećam je i volim“, kaže Filip.

Filip Marić, muzičko čudo
foto: Kurir/D.Š.

Ovo nije prvi put da Filip postiže zapažene rezultate na takmičenjima. Prošle godine je na Međunarodnom takmičenju takođe osvojio prvu nagradu, a tokom maja prošle godine na „Sirmium festu“ je dodatno potvrdio svoj talenat osvajanjem još jedne prve nagrade.

Pored muzike, Filip je pokazao interesovanje i za fudbal, pa redovno trenira naterenu “ „Trgovačkog“. Potiče iz muzičke porodice, gde je jedan od roditelja takođe pohađao muzičku školu u klasi istog profesora, Siniše Murića.

„Osim mame i tate koji samnom najviše rade, tu je i deka koji me vozi na takmičenja i bez koga ne bismo mogli i, naravno, moja mama koja me lepo sredi za svaki nastup.

Veoma sam zahvalan svojim nastavnicama gitare i saksofona, Draženu Mareku i Siniši Muriću, zato što imaju poverenja u mene. Zahvalan sam i vlasnici Muzičke škole „Vivak“ Tamari Pajkanović koja me podržava, kao i učiteljici u školi zato što ima razumevanja za moja česta odsustva zbog putovanja i nastupa. Na časove muzike odlazim tri puta nedeljno i tri puta nedeljno sam na treningu fudbala. Sada vikendom imam slobodno vreme, za takmičenja“, kaže ovaj talentovani dečak. Ističe da je od najranijeg detinjstva okružen muzikom i da ga pokreće ljubav prema njoj. Dodaje da mu ništa nije teško i da ima vremena i za druženje i odlazak do grada sa drugarima.

Filipovi roditelji su izrazili ponos i podršku svom sinu. „Nije bilo lako, ali sada je tu deda, menjamo se kada treba i gde treba odvesti, Filip je još mali, ne može sam da nosi instrumente do škole, pa uskačemo kada ko može“, pričaju Filipovi roditelji. Majka je zaposlena u Urgentnom centru u Novom Sadu, pa slobodne dane koristi za druženje i rad sa sinovima. „Nikada nam nije dosadno, družimo se sa svojom decom i zajednički se podržavamo, pa sve obaveze prilazimo lakše“, dodaje majka. Filipov tata kaže da se do sada nije žalio da su mu sve obaveze koje ima prevelike, ali dodaje da je jednom prilikom vrlo ozbiljno rekao – „Ako primetiš da posustajem, nemoj mi dozvoliti da odustanem“.

„Pred Filipom su uskoro još dva takmičenja za koje se već priprema“, dodaju njegovi roditelji, ističući da Filipova strast prema muzici zahteva i određene kompromise, ali da su spremni da ga podrže u svim njegovim nastojanjima.

Ovim uspehom Filip Marić još jednom je potvrdio svoj muzički talenat i posvećenost muzici, a sigurno je da ga u budućnosti očekuju brojni nastupi i takmičenja na kojima će pokazati svoj muzički talenat i veštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track