VALJEVO DOBIJA NOVU ANGIO SALU: Očekuje se da s radom počne u julu
Foto: ZC Valjevo

VALJEVO DOBIJA NOVU ANGIO SALU: Očekuje se da s radom počne u julu

Srbija -

U valjevskoj bolnici 7. maja kreću radovi na ugradnji nove angio sale, koja je nabavljena zahvaljujuću Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije, najavljeno je iz Zdravstvenog centra Valjevo.

Inače, valjevska angio sala je peta po broju procedura u Srbiji, odmah nakon kliničkih centara.

- Nova angio sala će zameniti našu prvu koja već 14 godina radi i za nju lagano ističe vreme u smislu tehničke podrške. Nadam se da ćemo već početkom jula raditi u novoj sali. Do sada smo neometano radili, jer ova stara normalno funkcioniše, ali za budućnost i sad ćemo imati jedan period od dva meseca dok se nova ne postavi i nastavljamo dalje u istom tempu. Ova sala ide u istoriju i mi smo svi za nju emotivno vezani, jer smo na njoj učili. Ima nas pet lekara subspecijalista koji svakodnevno rade i kojim je ovo prvo radno mesto, a na naše zadovoljstvo imamo i četiri mlada lekara koji se trenutno nalaze na obuci za interventnu kardiologiju. To je trenutno naša najveća snaga u angio sali-rekao je Dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko- kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom.

Valjevo, angio sala, Valjevska bolnica, ZC Valjevo
foto: ZC Valjevo

Prof. dr Dejan Orlić iz Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da nova angio sala stiže u prave ruke.

- Za svaku angio salu nije najvažnije da samo dođe nova sala za kateterizacije nego i da ima ljude. Ne samo lekare, nego i tehničare i medicinske sestre i radiološke tehničare. Nekada davno je bio uslov da svaka sala koja se otvori da bude spremna da radi 24 sata sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Grad Valjevo je jedan od retkih u unutrašnjosti Srbije koji radi 24/7, od otvaranja, kao što radi Niš, kao što radi Kragujevac, a dalje nema jer su ostali još Klinički centar i Institut u Sremskoj Kamenici. Verujem da ta sala dolazi u prave ruke- rekao je prof. dr Dejan Orlić.

Inače, valjevska angio sala je otvorena 2010. godine, kada je na čelu valjevske bolnice bio dr Ilija Tripković. Za 14 godina rada spašeno je na hiljade života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track