Nemci projektuju superkuće kraj Resave

Završetak naselja 2020.

Nemci projektuju superkuće kraj Resave

Srbija -
Nove kuće ispunjavaće sve parametre za dobijanje energetskog pasoša prve kategorije i ostvarivaće maksimalne uštede energije

DESPOTOVAC - Do 2020. godine Despotovac će dobiti savremeno stambeno naselje sa 60 kuća, površine do 200 kvadratnih metara, koje će ispunjavati najstrože evropske, ekološke i energetske standarde.

Reč je o površini od šest hektara kraj reke Resave, u okviru planske regulative i idejnog rešenja koje se realizuje u okviru projekta unapređenja upravljanja građevinskim zemljištem uz pomoć Ambasade Nemačke u Srbiji, odnosno Nemačkog društva za tehničku saradnju (GIZ) i jedne od najpoznatijih projektantskih kuća ASTOK, izjavio je predsednik opštine Mališa Alempijević.

Uz Despotovac, ovi projekti realizovaće se u još 14 gradova i opština u Srbiji, napomenuo je Alempijević.

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Despotovac Darko Petrović, je ocenio da bi "izuzimanje zemljišta i rešavanje imovinsko pravnih donosa moglo biti okončano naredne godine, pa bi, realno, prve kuće mogle biti izgrađene 2014. godine".

"Planirano je da se godišnje izgradi deset ovakvih kuća i po tome bi celo naselje moglo biti završeno do 2020. godine", rekao je Patrović novinarima.

Novi stambeni objekti ispunjavaće sve parametre za dobijanje energetskog pasoša prve kategorije i ostvarivaće maksimalne uštede energije.

Makete budućeg naselja na Resavi postavljene su na internet prezentaciji opštine Despotovac.

Foto: despotovac.rs
Foto: despotovac.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track