Radnicima Fijata radno vreme neizdrživo

Nezadovoljni

Radnicima Fijata radno vreme neizdrživo

Srbija -
Radno vreme u prvoj smeni je od 6 do 18, a u drugoj od 20 do 6, od ponedeljka do četvrtka, s tim što se tih 10 časova često produži i na 12 časova rada, kažu u sindikatu

KRAGUJEVAC - Radnici kompanije Fijat automobili Srbija (FAS) nisu zadovoljni zbog radnog vremena koje je organizovano tako da ih opreterećuje, kao i visinom zarade, ali za sada neće biti protesta, rečeno je u samostalnom sindikatu te fabrike.

Predsednik sindikata FAS Zoran Mihajlović rekao je da su se radnici montaže FAS žalili sindikatu, jer je rad četiri dana u nedelji, po više od 10 časova, u dve smene, "neizdrživ".

"Radno vreme u prvoj smeni je od 6 do 18, a u drugoj od 20 do 6, od ponedeljka do četvrtka, s tim što se tih 10 časova često produži i na 12 časova rada , naveo je Mihajlović.

U montaži, prema rečima Mihajlović ima i nešto manje radnika nego što je potrebno, što dodatno opterećuje radnike na pojedinim mestima, ali kako je dodao, očekuje se da će do kraja ove godine biti uposleno još oko 150 novih.

Prema njegovim rečima, radnici FAS-a su nezadovoljni i zaradama koja se kreće od 32.000 do 34.000 dinara dok njihove kolege u Italiji primaju pet puta više, dok u Poljskoj trostruko više.

"Odustalo se od protesta, jer smo dali šansu pregovorima sa poslodavcem od koga tražimo povratak na osmočasovno radno vreme i povećanje zarada", rekao je Mihajlović.

On je dodao da ima nekih naznaka da bi radno vreme moglo da bude izmenjeno od februara, a i o mogućnostima za uvećanje zarada se takođe razgovara sa poslodavcem. "Smatramo da ima mesta za razgovore o primanjima s obzirom da proizvodnja raste i radnike treba motivisati", rekao je Mihajlović.

U kompaniji FAS je trenutno radno angažovano 2.500 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track