Užičko Buđenje proleća najbolja predstava

Jugoslovenski pozorišni festival

Užičko Buđenje proleća najbolja predstava

Srbija -
Nagradu za najbolju režiju stručni žiri je dodelio Martinu Kočovskom za režiju po tekstu Franka Vedekinda

UŽICE - "Buđenje proleća" užičkog Narodnog pozorišta najbolja je predstava 17. Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se danas završava u Užicu.

Nagradu za najbolju režiju stručni žiri je sinoć dodelio Martinu Kočovskom za režiju užičke predstave po tekstu Franka Vedekinda.

Nagrada JPF Ardalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jasni Đuričić za ulogu Ranjevske Ljubov Andrejevne u Čehovljevom "Višnjiku" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Krešimiru Mikiću za ulogu u predstavi "S druge strane", autorski projekat Bodo Jelčić i Nataša Rajković u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju osvojila je Marijana Zorzić Petrović za scenografiju u predstavi "Buđenje proleća" užičkog teatra.

Nagrada JPF Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljena je Sanji Džeba za kostimografiju u predstavi "Sumnja" u produkcija Kamernog teatra 55 Sarajevo, a za epizodnu ulogu Maji Izetbegović za ulogu Sestre James u istoj predstavi.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca pripala je Tijani Karaičić za uloge Vendle i gospođe Bergman i Branislavu Ljubičić za uloge Morica/Ernsta i Gospodina Atifela u predstavi "Buđenje proleća" Narodnog pozorišta Užice.

Specijalna nagrada Ardalion pripala je Izvođačkoj i autorskoj ekipi predstave "S druge strane" Autorski projekat Bobo Jelčić i Nataša Rajković Zagrebačkog kazališta mladih za slobodu teatarske igre, zajednički istraživački rad i autentični stvaralački postupak. Stručni žiri 17. JPF u Užicu činili su Svetozar Rapajić - predsednik, Nebojša Romčević, Radivoje Dinulović (Srbija), Agata Juniku (Hrvatska) i Hazim Begagić (BiH).

Večeras će na sceni užičkog Narodnog pozorišta biti svečano uručene festivalske nagrade Ardaliona, a u čast nagrađenih Kruševačko pozorište odigraće Nušićev "Put oko sveta" u režiji Juga Radivojevića.

Selektori regionalnog pozorišnog festivala u Užicu na kojem je izvedeno sedam takmičarskih predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bili su pozorišni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin i direktor užičkog Narodnog pozorišta Zoran Stamatović.

Za festival koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Grada Užica, a u organizaciji Narodnog pozorišta Užice, kao moto je odabrana Malroova izreka: "Ovaj život ne vredi puno, ali ništa ne vredi kao ovaj život".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track