Niš ustanovio nagradu za toleranciju
Foto: KURIR

U duhu Milanskog edikta

Niš ustanovio nagradu za toleranciju

Srbija -
Niš treba da dodeljuje ovakvu nagradu tradicionalno onim pojedincima koji su značajno doprineli razvoju demokratije u gradu i šire, kaže gradonačelnik Ilić

NIŠ - Predsednik Skupštine grada Mile Ilić najavio je da će Niš od naredne godine, kada obeležava 17 vekova Milanskog edikta, dodeljivati Nagradu za toleranciju koja bi dala pečat jednom novom demokratskom ustrojstvu tog grada.

"Niš treba da dodeljuje ovakvu nagradu tradicionalno onim pojedincima koji su značajno doprineli razvoju demokratije u gradu i šire", kazao je Ilić koji je i inicirao dodelu takve nagrade i o kojoj će odluku doneti Skupština grada na prvoj narednoj sednici.

Prema njegovim rečima, koncepcijski je predviđeno da se nagrada dodeljuje svake godine, a prvi put bi bila dodeljena 3. juna 2013. kada Niš obeležava Dan grada i organizuje proslavu Milanskog edikta Konstantina Velikog koji je rođen u tom gradu.

Odluku o nagradi bi donosila posebna komisija koju bi birala Skupština grada, a činili bi je predstavnici gradskog parlamenta, Srpske pravoslavne crkve, Univerziteta u Nišu i civilnog sektora. Komisija bi, kako dodaje Ilić, utvrdila kriterijume i pravilnik o dodeli tog priznanja.

Nagrada bi se dodeljivala ljudima iz grada, a u nekoj kasnijoj fazi i ljudima iz cele Srbije, pa i šire, kako bi ona sve više dobijala na značaju, naveo je Ilić.

Na pitanje ima li konkretnih primera tolerancije u gradskom parlamenetu kome Ilić predstedava u drugom mandatu, on je odgovorio da u prethodnom četvorogodištu sednice Skupštine grada kojih je bilo ukupno 40, nijednom nisu prekidane, odložene, niti je nekom odborniku bilo potrebno izreći neku od mera predviđenu poslovnikom."Stvarali smo takvu atmosferu u kojoj se nije osećala arogancija vlasti, ali ni opstrukcija opozicije", kazao je Ilić.

Prema njegovim rečima, do odluka se dolazilo u proceduri u skladu sa poslovnikom, a u političkom smislu u dogovoru sa šefovima odborničkih grupa."Nije bilo bitno ko predlaže, već šta predlaže", tvrdi Ilić i dodaje da takva atmosfera doprinosi političkoj stabilnosti u gradu koja je važna u privlačenju investitora i dobroj opštoj društvenoj klimi.

Na pitanje da li je važnije pobediti ili ubediti političke protivnike, Ilić je odgovorio da se od početka uvođenja višestranačja u Srbiji retorika u velikoj meri promenila."U početku se godvorilo o političkim neprijateljima, zatim o političkim protivnicima, a sada o političkim neistomišljenicima, što govori da smo prevazišli početne bolesti višestranačkog sistema kada su konfrontacije bile velike", kazao je Ilić.Sada je, kako je ocenio, najvažnije ubediti, ali je prevashodni cilj pobediti - pobediti na izborima, pa ko pobedi na izborima stiče preduslove da ubeđuje svoje političke neistomišljenike o ključnim pitanjima da bi postigao konsenzus i saglasnost.Odbornici Skupštine grada na narednoj sednici doneće i druge odluke kojima se 2013. proglašava godinom Milanskog edikta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track