Komunalci štrajkuju u Čačku

Upozorenje

Komunalci štrajkuju u Čačku

Srbija -
Radnici JKP "Komunalac" održali su jednočasovni štajk upozorenja zbog niskih i nerealnih zarada koje se neredovno isplaćuju skoro godinu dana, kao i vrlo loših uslova rada

ČAČAK - Radnici JKP "Komunalac" Čačak održali su danas prvi jednočasovni štrajk upozorenja, zbog niskih i nerealnih zarada koje se neredovno isplaćuju skoro godinu dana već i vrlo loših uslova rada.Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Pavla Pavlović, ova nepopularna mera je iznuđana i štrajk upozorenje će se sprovoditi svakog dana od 10 do 11 sati do 29. novembra, kada će stupiti u potpunu obustavu rada, ako se ne reše njihovi problemi.

"Mi ne tražimo krivca za ovo stanje u kojem se preduzeće nalazi već samo pristojnu i redovnu zaradu za poslove koje obavljamo i po kiši, snegu, ledu, po temperaturama od -30 do +40 i to u probušenim cipelama, pocepanim odelima i kamionima kojima je odavno mesto na auto otpadu", istakao je Pavlović.

Radnici koji obavljaju poslove iznošenja smeća, pranje i čišćenje ulica i pijaca, kao i radnici na selekciji otpada, kako je kazao, rade za zaradu koja je nešto malo veća od minimalca.

"Pored ovako niske zarade 95 odsto je opterećeno raznoraznim kreditima, pa im svako kašnjenje sa isplatom zarade dodatno otežava i onako tešku situaciju", rekao je Pavlović.

Trenutno štrajkuje pet Radnih jedinica i to Čistoća održavanja, pijaca dve lokacije, Javna higijena i uprava.Prema recima Pavlovića odluka o stupanju u štrajk prosleđena je direktoru, upravnom odboru i osnivaču, a osnivač je lokalna samouprava, tako da ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni štrajk upozorenje će se sprovoditi svakog dana u istom terminu od 10 do 11 sati do 29. novembra, kada će se stupiti u potpunu obustavu rada.

Kako je Tanjugu izjavio direktor JKP "Komunalac" Cačak Miloje Vojnović, ovaj problem je nagomilan od ranije zbog niskih cena usluga koje vrši ovo Javno komunalno preduzeće.

"Ovaj problem je akumuliran godinama, zarade kasne dvadesetak dana. Mi smo obavili razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave i nadam se da će doći do rešenja ovog problema", rekao je Vojnović, dodajući, da je cena usluga 2,76 dinara a prosek u Srbiji je viš od 4,5 dinara.

On je takođe naveo da "Komunalac" potražuje više od 179 miliona dinara po osnovu izvršenih usluga od čega 100 miliona duguju građani, a oko 79 privreda.

"Ovaj ogroman dug je rezultirao trenutnu situaciju. Čuvanje socijalnog mira preko javnih preduzeća dovodi do toga da javna preduzeća budu socijalna kategorija", rekao Vojnović.

Direktor Vojnović je istakao da je smenjeno i pet rukovodilaca tehničke službe zbog toga što je vozni park u jako lošem stanju, neodgovornog ponašanja prema poslu i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak.JKP "Komunalac" zapošljava 280 radnika, a prosečna plata je oko 28.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track