Skupštine Vojvodine raspravlja o amandmanima

Budžet

Skupštine Vojvodine raspravlja o amandmanima

Srbija -
Neposredno pre početka sednice predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor rekao je da se amandmani upućuju u cilju zaštite vojvođanskih interesa

NOVI SAD - Sednica Skupštine AP Vojvodine na čijem dnevnom redu su amandmani na predlog Zakona o budžetu republike Srbije za 2013. godinu počela je u 15 sati.

Neposredno pre početka sednice predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor rekao je da se amandmani upućuju u cilju zaštite vojvođanskih interesa.

"Amandmani imaju za cilj da omoguće realizaciju ustavnih garancija o finansiranju AP Vojvodine", rekao je Pastor, dodajući da će amandmani biti na vreme upućeni da bi bili u skupštinskoj proceduri.

Pastor je kazao novinarima i da je pripremio propratno pismo koje će uputiti svim poslanicima u republičkoj skupštini sa teritorije Vojvodine, a ima ih 54. On je objasnio da u pismu poziva poslanike, bez obzira kojim strankama pripadaju, da podrže pomenute amandmane.

Predsednik pokrajinske vlade Dragoslav Petrović je, na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko amandmani ne budu usvojeni, rekao da "onda neko mora da prizna da krši Ustav".

"U tom slučaju moraće da se pokrene pitanje izmene Ustava", rekao je Petrović.

Predsednik poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Igor Mirović kazao je da naprednjaci u Skupštini Vojvodine neće glasati za pomenute amandmane.

"Mislim da se amandmanima ne može trajno rešiti pitanje finansiranja AP Vojvodine", rekao je Mirović, dodajući da je vrlo važno da se što pre pokrene proces donošenja novog Zakona o nadležnostima AP Vojvodine i novog Statuta pokrajine, koji će, kako je naglasio, u potpunosti biti u skladu sa Ustavom republike Srbije.

Mirović je rekao da je za pohvalu to što je predsednik republičke skupštine Nebojša Stefanović najavio da će pomenute amandmane uvrstiti u dnevni red sednice republičkog parlamenta.

"Moramo zajednički raditi na rešavanju svih problema, ali predlozi o saradnji za sada stižu jedino iz Beograda", kazao je Mirović.

Predsednik pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević rekao je da je "današnja rasprava o amandmanima na predlog Zakona o republičkom budžetu neozbiljna".

"Ne može biti ozbiljne rasprave ako se poslanici na sednicu pozivaju putem sms poruka, a na dnevnom redu su tako važna pitanja kao što je budžet", rekao je Ristivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track