Pastor: Budžet Vojvodine zakinut za 13 milijardi

Pastor: Budžet Vojvodine zakinut za 13 milijardi

Srbija -
Takođe, minulih pet godina iz republičkog u pokrajinski budžet uplaćeno je oko 70 milijardi dinara manje nego što je trebalo, tvrdi lider SVM Balint Pastor

SUBOTICA - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor tvrdi da će budžet Vojvodine sledeće godine dobiti 13 milijardi dinara manje nego što bi trebalo.

Pastor u svom blogu, koji prenosi portal Vojvodina danas, navodi da se najveća polemika, kad je reč o budžetu za 2013. godinu, vodila oko finansiranja Pokrajine.

On smatra da to nije ni čudno jer će prema ministru Mlađanu Dinkiću Vojvodina od Republike dobiti šest milijardi dinara više, a po pokrajinskoj vladi 9,6 milijardi manje.

"Sada se desilo prvi put da nam je pare uzeo jedan pravi, punokrvni, rođeni regionalista", kaže Pastor, uz opasku da je vlada prihvatila amandman DSS-a, prema kojem u slučaju da dođe do potrebe za isplatom osiguranih depozita Razvojne banke Vojvodine (RVB) od strane države sredstva potrošena za tu namenu iz republičkog budžeta se odbijaju od para koje bi Pokrajina trebalo da dobije.

"Oni koji, eventualno, misle da je to prirodno, sigurno ne znaju da je Republika vlasnik 28 odsto akcija RVB" - kaže Pastor.

Na osnovu ovog slučaja, Pastor tvrdi da bi Vojvodina, koja raspolaže sa 72 odsto prava svojine u RVB, snosila 100 odsto odgovornosti za poslovanje Razvojne banke.To je, prema njegovom mišljenju, "regionalizacija po modelu URS-a na delu".

Lider SVM takođe tvrdi da je u minulih pet godina iz republičkog u pokrajinski budžet uplaćeno oko 70 milijardi dinara manje nego što je trebalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track