Smederevski taksisti zamrznuli protest
Foto: Beta

Smederevski taksisti zamrznuli protest

Srbija -
Gradsko veće prekršilo odluku Skupštine i u sistem taksi prevoza pustilo još 12 novih prevoznika

SMEDEREVO - Taksi vozači svih 10 prevoznika u Smederevu posle dvodnevnog protesta zamrznuli su protestne vožnje do sutra davši Gradskom veću vreme da preispita odluku suprotnu onoj koju je donela gradska Skupština o maksimalnom broju taksi vozila. "Osnov naše protestne vožnje je nezakonita odluka Gradskog veća od 29. novembra kojom je prekršena važeća odluka Skupštine, jer je na osnovu molbi zainteresovanih za obavljanje taksi prevoza u sistem taksi prevoza grada Smedereva pušteno još 12 novih prevoznika", rekao je savetnik udruženja svih smederevskih taksi prevoznika Zoran Cvišić.

On je naveo da je Skupština prošle godine donela odluku na osnovu istraživanja novosadskog Saobraćajnog fakulteta koji je izradio studiju o uslovima saobraćaja u Smederevu i utvrdio da je optimalni broj vozila od 225 do 275, ali da je Gradsko veće prekršilo tu odluku.

Prema njegovim rečima, time je "ugrožena egzistencija" svih taksi prevoznika, udruženih u samostalni sindikat, jer u "teškim ekonomskim uslovima poslovanja", što je više vozila na ulici, to su ekonomski efekti sve manji. "Mogućnost da novi prevoznici uđu u sistem taksi prevoza je tek kada broj važećih taksi dozvola u Smederevu bude ispod 275" zaključio je Cvišić.

Vlasnik Hepi taksija Dragan Savić rekao je da "taj sistem prevoza jedva preživljava u poslednjih nekoliko godina" i da je veoma bitno da se broj vozila održi jer bi višak taksista izazvao "saobraćajni kolaps".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track