Zamena dotrajale cevi iz koje curi amonijak
Foto: Rts

Čačak

Zamena dotrajale cevi iz koje curi amonijak

Srbija -
Nakon zamene dotrajale cevi pristupiće se istakanju celokupne količine amonijaka

ČAČAK - Načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da je za danas predviđeno da se zameni dotrajala cev na delu postrojenja u Hladnjači gde je juče počeo da curi amonijak.Prema njegovim rečima, nakon toga će se pristupiti istakanju celokupne količine amonijaka."Proces pretakanja nije komplikovan, to je uobičajena praksa u manipulaciji ovom vrstom materije, a ona se premešta tamo gde se i kupuje, u Pančevo", kazao je Broćić i ocenio da istakanje i prevoz koštaju nekoliko hiljada evra.

Kako je danas rekao gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, lokalna samouprava će finansijski pomoći da se obavi pretakanje i prevoz ove opasne materije.Vatrogasno-spasilačke jedinice su iz sličnog razloga intervenisale i početkom novembra, kada je vlasniku naloženo da istoči amonijak, što on nije učinio.Vlasnik Hladnjače Milenko Surudžić je od nedavno u pritvoru u vezi sa ispitivanjem poslovanja "Agrobanke".

Distribucija: Havarija nije posledica isključenja strujeHavarija u Hladnjači u kojoj curi amonijak nije posledica isključenja električne energije, već propusta u tom preduzeću, saopštila je čačanska Elektrodistribucija.

Kako se navodi, havarija je prouzrokovana propustima u radu preduzeća Hladnjača, a Elektrodistribucija je odmah po dobijanju zahteva Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga izvršila uključenje električne energije do trenutka saniranja havarije.

U Elektrodistribuciji ističu da je struja bila isključena zbog višemilionskog duga, a u skladu sa zakonom, nadležni u Hladnjači su obavešteni da pripreme svoja postrojenja i preduzmu sve neophodne mere radi zaštite života i zdravlja ljudi, bezbednosti imovine i zaštite životne sredine, kao i da sve eventualne štete padaju na teret Hladnjače.

Elektrodistribucija je, kako se dodaje u saopštenju, ispoštovala sve zakonske procedure i na vreme obavestila resorno ministarstvo i druge nadležne organe o planiranoj obustavi isporuke električne energije Hladnjači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track