Otvoren Urgentni centar u Nišu
Foto: KURIR

Revitalizacija zdravstva

Otvoren Urgentni centar u Nišu

Srbija -
Ministarstvo zdravlja stavilo je kao apsolutni prioritet KC u Nišu, čime sprovodi svoju zamisao o što bržoj revitalizaciji u zdravstvenom smislu juga Srbije, rekao državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić

NIŠ - U Nišu je danas otvoren Urgentni centar sa ukupno 23 ležaja koji će zbrinjavati bolesnike sa područja koje obuhvata 2,5 miliona stanovnika.

Urgentni centar otvorio je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić, u prisustvu državnog sekretara tog ministarstva Miloša Jeftovića i rukovodstva Kliničkog centra (KC).

"Ministarstvo zdravlja stavilo je kao apsolutni prioritet Klinički centar u Nišu, čime sprovodi svoju zamisao o što bržoj revitalizaciji u zdravstvenom smislu juga Srbije", rekao je Đukić prikom otvaranja Urgentnog centra.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da je niški Klinički centar poslednji u Srbiji koji otvara Urgentni centar, Đukić je rekao da je "to faktor inertnosti prethodnih rukovodstava i odsustvo svake volje za razliku od izuzetne energije sadašnjeg rukovodećeg tima prof. dr Zorana Radovanovića".

Đukić je kazao da je "posao lekara i osoblja u urgentnim centrima i odeljenjima intenzivne nege najteži mogući posao i da mora da bude bolje plaćen u odnosu na druge delove Kliničkog centra".

On je najavio da će se tražiti modus kako da se zaposlenima sa najvećim stepenom opterećenja taj težak rad i prizna.

Urgentno odeljenje u sklopu hiruške klinike preraslo je od 19. oktobra u Urgentni centar i time se svrstalo "rame uz rame" sa ostalim Kliničkim centrima u Srbiji, rekao je vrašilac dužnosti direktora KC prof. dr Zoran Radovanović.

On je napomenuo da je rukovodeći tim obećao otvaranje Urgentnog centra i da je to obećanje ispunjeno za manje od 100 dana, kao i da je ovo važan korak u brzom i efikasnom zbrinjavanju bolesnika sa područja koje obuhvata 2,5 miliona stanovnika.

Direktor Urgentnog centra u Nišu primarijus Miodrag Lazić rekao je da će taj centar imati dva monobloka, za hiruška stanja koji je potpuno opremljen i internistička stanja koji je u izgradnji.

Urgentni centar je mesto gde dolaze najteži pacijenti, tu se radi reanimacija, brza dijagnostika i intervencija, bolesnik se zadržava od 48 do 72 sata i upućuje na intenzivnu negu na neku od klinika u zavisnosti od dominantnosti povrede.

Lazić je rekao da je za dva meseca u Urgentnom centru, računajući raniji kapacitet od devet ležajeva, obavljeno 4.130 pregleda, 185 prijema i urađena je 81 operacija.

Godišnji prosek pregleda u urgentnom odeljenju, a sada u Urgentnom centru sa proširenjem kapaciteta, iznosi između 32.000 i 36.000 pacijenata.

Važnost brzog zbrinjavanja polutraumatizovanih pacijenata i gubitka takozvanog "zlatnog sata" za ukazivanje pomoći, Lazić je ilustrovao podatkom da je u 90 odsto slučajeva iskrvarenje onovni uzrok smrtnog ishoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track