Zatrovano jezero, ribe pomrle!

Ekološka katastrofa

Zatrovano jezero, ribe pomrle!

Srbija -
Više od jedne tone ribe uginulo je u Aleksandrovačkom jezeru, a do pomora je došlo zbog toksina modro-zelenih algi i niske temperature

VRANJE - Alarmantno!Uginuće velike količine ribe u Aleksandrovačkom jezeru primećeno je prošle nedelje, a sumnja se da su sve ribe iz jezera uginule. Kako saznajemo, do pomora je došlo zbog toksina modro-zelenih algi, niske temperature, leda i nedostatka kiseonika u ovom jezeru.Zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov izjavila je da se još čekaju rezultati ispitivanja vode iz Aleksandrovačkog jezera, gde je prošle nedelje više od jedne tone ribe uginulo.- Čekamo sve rezultate i onda ćemo znati tačan uzrok, kao i to da li će jezero morati da se isprazni. Stigli su nam rezultati iz Instituta „Jaroslav Černi“ iz Beograda, koji su pokazali prisustvo modro-zelenih algi u jezeru, koje su dovele do nedostatka kiseonika - kaže Veličkovljeva.U poslednjih deset godina u ovom jezeru nekoliko puta je masovno uginula riba. Pre godinu dana obavljena je i kompletna revitalizacija Aleksandrovačkog jezera, koja je koštala oko milion evra. Ispuštena je sva voda i izvađena riba, očišćeno je dno, a zatim je, na proleće 2012, jezero ponovo napunjeno i poribljeno.- Zavod za javno zdravlje u Vranju potvrdio je da u jezeru postoji velika koncentracija ešerihije, a pretpostavlja da je ova bakterija u jezero dospela preko Otuljske reke, u koju se slivaju seoske septičke jame - kaže Veličkovljeva.Ivan Karić, lider Zelenih, kaže da se ova situacija ne dešava prvi put u ovom jezeru.- Nepovoljni vremenski uslovi doveli su do pomora ribe. Problem je to što lokalne vesti u ovakvim situacijama sporo reaguju, pa ne možemo da rešimo problem na vreme - kaže Karić.

Ribe uginule zbog leda!Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da su izvršili inspekcijsku kontrolu na ovom jezeru.- Na jezeru je oko 95 odsto površine pod ledom, tako da su se do same obale nalazile uginule ribe. Pretpostavlja se da je do pomora došlo usled formiranja površinskog ledenog sloja na jezeru, odnosno usled nedostatka kiseonika. Na ovoj lokaciji nema industrijskih zagađivača koji bi puštali otpadne vode u jezero - kažu iz ovog ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track