Bez posla ostalo 130 radnica Elektronike di vitali

Kragujevac

Bez posla ostalo 130 radnica Elektronike di vitali

Srbija -
Radnice su informaciju o tome da je pokrenut postupak likvidacije dobile od direktorke Dragane Todorović 3. januara kada su došle na posao, posle kolektivnog odmora

KRAGUJEVAC - Prvog radnog dana ove godine 130 radnica italijanske firme za proizvodnju elektroinstalacija za belu tehniku u Kragujevcu "Elektronika di vitali" ostalo je bez posla, jer je u tom privrednom društvu pokrenut postupak likvidacije.

Da je pokrenut postupak likvidacije objavljeno je i na sajtu Agencije za privredne registre, a radnice su informaciju o tome dobile od direktorke Dragane Todorović 3. januara kada su došle na posao, posle kolektivnog odmora.

Todorovićeva, koja je takođe među radnicama kojima se danas uručuju rešenja o prekidu radnog odnosa, rekla je da je "vlasnik iz Italije i on je doneo takvu odluku" i dodala da su neki od razloga za pokretanje postupka likvidacije ekonomska kriza, pad prodaje bele tehnike u Italiji, kao i nedovoljno ugovorenih količina za prodaju u ovoj godini.

"Elektronica di vali" je 2008. godine kupila kragujevačko preduzeće "Elvod", a električne instalicije za belu tehniku proizvodila je za firme "Kendi" i "Boš". Važili su u gradu za uspešno preduzeće, koje je u prošloj godini planirano proširivanje kapaciteta.

Radnice nisu želele da daju izjavu u kameru, ali su kazale da su iznenađene prekidom radnog odnosa, tim pre što je u najavi bilo proširenje proizvodnje, jer je vlasnik u prošloj godini izgradio magacin u industrijskoj zoni Petrovac.

Lokalna televizija je javila da je razlog za likvidaciju smanjenje obima posla za 50 odsto što nije odgovaralo vlasniku firme.

Sada već bivše radnice "Elektronica di vali", imaju pravo na novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, pošto se prethodno prijave i budu na evidenciji nezaposlenih.

Pre nepunih mesec dana u Kragujevcu je bez posla ostalo i nešto više od 100 radnika trgovinskog preduzeća "Srbija" čiji je vlasnik kompanija "Delez" koja je tada saopštila da otpušta radnike i zatvara jedan broj prodavnica zbog nerentabilnog poslovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track