Za burekdžiju nema krize

Prokuplje

Za burekdžiju nema krize

Srbija -
Za noć napravim i po 130 tepsija bureka, a za svaku treba razviti po četiri kore, kaže čuveni prokupački burekdžija Goran Filipović

PROKUPLJE - Ko ima zanat u rukama, taj nikad nije gladan, kaže burekdžija Goran Filipović (59) iz Prokuplja i dodaje da za njega nema krize, jer uvek ima posla.Majstor se ne žali što je posao dosta težak, što se radi noću i što je stalno na nogama. On kaže da mora mnogo da se radi da bi se obezbedio dobar život."Za noć napravim i po 130 tepsija bureka, a za svaku treba razviti po četiri kore. Moj neki prosek je 20 tepsija za sat vremena. Da bi se to postiglo, treba iskustvo i rutina, a ja pravim burek već 35 godina", kaže majstor Goran i dodaje da je pokušao da zainteresuje mlade ljude da uče zanat, ali svi brzo odustanu, jer, kako kaže, mladi više vole da skitaju i da se provode, a burekdžija mora uvek da bude odmoran.Majstor otkriva i neke tajne zanata i pojašnjava da se razvijanje kora najbolje uči kada se vrti i baca mokar peškir.Vlasnici pekara u Prokuplju plaćaju 35 dinara po tepsiji, a majstor ističe da se u većim gradovima zarađuje i bolje i da ima burekdžija koji su otišli van zemlje.O njegovom radu svedoče i mnogobrojne diplome na raznim takmičenjima. Na čuvenoj Burekdžijadi u Nišu pobeđivao je nekoliko godina zaredom.

Kako se nekad učio zanatGoran Filipović priča da je na zanat krenuo sa 14 godina i da je šegrtovao kod majstora Dobrivoja u Nišu, gde je dobro ispekao zanat."Majstor znao da zavrne uvo, da klepi po glavi, a kući nisam smeo da se žalim jer bi me i roditelji kaznili što nisan slušao majstora. Učilo se sve od početka. Prvo bolumač, pa onda da se zamesi testo, pa onda hleb, zatim pecivo, a kad se sve to nauči, prelazi se na burek, jer burek je sam vrh pekarskog zanata", objašnjava Goran i dodaje da je položio zanatski ispit u "Žitopeku" i posle toga počeo da radi. Dodaje da je sa svoje dve ruke stekao kuću i podigao dve ćerke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track