Srbija pod snegom
Foto: Rojters

Razvedravanje po podne

Srbija pod snegom

Srbija -
Srednja traka na autoputevima dobro očišćena. Pažnja, ispod snega na pojedinim deonicama ima leda. Do planina samo uz zimsku opremu

BEOGRAD - Prema podacima AMSS, novi talas snežnih padavina koji je zahvatio skoro celo područje Srbije, praćen jačim vetrom u košavskom području, na planinama i preko planinskih prevoja, otežava jutros čišćenje i prohodnost puteva.Na području Srema, srednjeg i severnog Banata i u Podunavlju ima manjih snežnih nanosa visine i iznad 10 santimetara.

JP "Putevi Srbije" upozorava vozače da ispod snežnog pokrivača na pojedinim deonicama ima leda, što predstavlja veliku opasnost u vožnji pa je neophodno da se brzina prilagodi datim uslovima na putu uz održavanje većeg odstojanja između vozila.

Prema informacijama JP Putevi Srbije na auto-putevima, srednja traka je dobro očišćena. Na pojedinim deonicama su mogući manji snežni nanosi, dok u brzoj i zaustavnoj traci ima mestimično snega do tri santimetra, a na deonici IA-1 Novi Sad-Horgoš-Beška ima snega do pet santimetara. Na putevima na području Vojvodine ima snega na kolovozu zbog čega je saobraćaj otežan, a intervencije čišćenja su u toku.

Na državnim putevima prvog i drugog prioriteta u nižim predelima centralne, istočne i južne Srbije ima snega od dva do pet santimetara.Na Pešteru, kao i u planinskim predelima Ivanjice, Sjenice, Tutina, Prijepolja, Nove Varoši, u Timočkoj i Negotinskoj krajini, treba računati sa snegom na kolovozu visine od 5-10 cm.Na prilazima zimskim turističkim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Goču,Divčibarama i Staroj planini ima ugaženog snega do 5 cm, pa je obavezna upotreba zimske opreme. Magla usporava i otežava saobraćaj na Crnom Vrhu i Kopaoniku.

I pored preventivnog posipanja mostova, nadvožnjaka i svih ostalih kritičnih deonica, moguća je poledica u ranim jutarnjim i noćnim časovima, pa iz JP "Putevi Srbije" apeluje na vozače da drže veće odstojanje između vozila i vožnju prilagode datim uslovima na putu.Zabrana saobraćaja za šlepere i kamione sa prikolicom važi na brdsko-planinskim pravcima gde je za ostale kategorije vozila obavezna zimska oprema.Temperaturne razlike i padavine prethodnih dana uslovljavaju i učestaliju pojavu odrona na putevima kroz klisure i useke, odnosno pored kamenih kosina, pa je neophodan poseban oprez u vožnji.Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su oko pola sata.Prema podacima iz Uprave saoobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirana su 102 saobraćajna udesa, u kojima je jedna osoba poginula, 39 povređeno. U Beogradu je zabeleženo 47 nezgoda u kojima su dve osobe povređene.Glavne BG ulice prohodne, saobraćaj nesmetan

Glavne beogradske saobraćajnice su prohodne pa se saobraćaj od jutros obavlja nesmetano, ali usporenije zbog snega koji neprestano pada. Ugaženog snega na kolovozu ima veoma malo. Čiste se i autobuska stajališta gradskog prevoza kao i trotoari za koje nisu zaduženi građani.

Sneg u Novom Sadu nije izazvao veće probleme

Sneg koji je na području Novog Sada napadao do pet santimetara nije izazvao značajnije probleme, osim što je malo usporio saobraćaj na putevima, rečeno je danas Tanjugu u javno-komunalnim preduzećima.Tokom noći i jutra 45 ekipa novosadskog "Puta" je očistilo sneg sa najprometnijih saobraćajnica, a potom je mehanizacija usmerena i u sporedne ulice, izjavila je portparol tog preduzeća Jelena Stojisavljević.

Radnici Zimske službe "Gradskog zelenila" su od jutros u četiri sata na terenu, čiste sneg i posipaju so i rizlu na više od 30 lokacija u gradu i u industrijskoj zoni, saopšteno je iz tog javno-komunalnog preduzeća. Na rašćišćavanju autobuskih stajališta, gradskih trgova, pešačkih staza u parkovima, pešačkih prilaza mostovima, stepeništa i glavnog platoa na Petrovaradinskoj tvrđavi angažovano je oko 120 radnika i 25 vozila "Gradskog zelenila".Sve toplane, u okviru "Novosadske toplane", rade neprekidno 24 sata i nema problema u isporuci toplotne energije, izjavila je Tanjugu predstavnica tog preduzeća za odnose s javnošću Jelena Vujin.Pre podne sneg, po podne razvedravanje U Srbiji će danas pre podne mestimično biti oblačno, u Banatu i na istoku zemlje sa slabim snegom, tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje, uz najvišu temperaturu do pet stepeni.U toku noći novo naoblačenje, ponegde sa slabim kratkotrajnim padavinama, vetar ujutro umeren, ponegde jak, zapadni i severozapadni, uveče u skretanju na jugoistočni.Prema prognozi Republičkog hidrometeoroškog zavoda, najniža temperatura biće od minus četiri do dva stepena, a najviša do pet stepeni.U nižim predelima se očekuje stvaranje snežnog pokrivača 10 do 20 centimetara, u planinama još veće.U Beogradu se očekuje jutro oblačno, moguć slab sneg. U toku dana suvo i hladno uz delimično razvedravanje, ali u toku noći novo naoblačenje.Najniža temperatura oko minus dva, a najviša oko jedan stepen, vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, uveče u skretanju na jugoistočni.Izgledi vremena za narednih sedam dana:U nedelju i ponedeljak promenljivo oblačno, uglavnom suvo i znatno toplije, uz brzo otapanje snega u nižim predelima.Od utorka do četvrtka malo hladnije, u nižim predelima uglavnom s kišom, na planinama povremeno sa snegom. U košavskom području umeren, povremeno i jak jugoistočni vetar. Od petka još hladnije sa snegom i u nižim predelima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja