Obradović otvorio istureno odeljenje škole u Bovanu

Kruševac

Obradović otvorio istureno odeljenje škole u Bovanu

Srbija -
Ministar prosvete Žarko Obradović i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić otvorili su u selu Bovan područno odeljenje Osnovne škole "Vladislav Savić Jan" iz Parunovca, u čiju rekonstrukciju je iz budžeta Grada uloženo oko pet miliona dinara

KRUŠEVAC - Ministar prosvete Žarko Obradović i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić otvorili su danas u selu Bovan područno odeljenje Osnovne škole "Vladislav Savić Jan" iz Parunovca, u čiju rekonstrukciju je iz budžeta Grada uloženo oko pet miliona dinara.

"Za nas u prosveti je dobra vest da grad Kruševac izdvaja sredstva da bi deca u isturenom odeljenju mogla da imaju iste uslove za nastavu kao u gradskom području. Naš plan generalno jeste da gde god to možemo odeljenja ostavimo da rade, da svoj deci u Srbiji stvorimo iste uslove za učenje", rekao je Obradović posle otvaranja.

On je kazao da je zadatak ministarstva da, u situaciji u kojoj zbog loše demografske slike i karakteristika terena u Srbiji postoji veliki broj isturenih odeljenja, nađe pravi model da ispuni cilj obrazovanja dece, ali i da im pomogne da škola ne bude daleko od mesta u kome stanuju.

"Zato smo pokušali da kroz pilot projekte utvrdimo gde postoje mogućnosti da ta odeljenja ostanu da ne bi bilo kom detetu uskratili pravo na obrazovanje. Veoma je važno da deca mogu da se obrazuju pre svega u mestu gde žive", rekao je Obradović i dodao da, prema gruboj proceni koju je napravilo ministarstvo, u Srbiji ima nekoliko stotina isturenih odeljenja kojima je potrebna rekonstrukcija, te da je plan da se opremi oko 800 objekata koji ne zadovoljavaju osnovne standarde koji su potrebni za obrazovanje.

Rekonstrukcija objekta u Bovanu, gde će ubuduće biti smešteno područno odeljenje škole "Vladisav Savić Jan", a koji je školi ustupila tamošnja Mesna zajednica je, prema rečima direktorke Desanke Šljivić, urađena u pravom trenutku jer je zbog klizišta na kome se objekat dosadašnje škole nalazi bezbednost dece bila ugrožena. U novim prostorijama nastavu će pohađati šestoro učenika od prvog do četvrtog razreda i jedan predškolac, a kako je kazala učiteljica Ksenija Aleksić svake naredne godine biće sve više đaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track