Otvoreno 47. savetovanje agronoma Srbije

Simpozijum poljoprivrednika

Otvoreno 47. savetovanje agronoma Srbije

Srbija -
Domaća pamet i domaće znanje treba da daju doprinos u pravljenju nacionalne strategije u poljoprivredi, kazao je državni sekretar Danilo Golubović

ZLATIBOR - Državni sekretar za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Danilo Golubović otvorio je u Kongresnom centru "Srbija" na Zlatiboru 47. savetovanje agronoma Srbije i 39. simpozijum poljoprivredna tehnika čiji je organizator Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad."Institut izvozi znanje a to je u današnje vreme najvrednija roba,a ministarstvo će podržavati i favorizovati domaću pamet i domaće znanje", kazao je Golubović.

"Upravo ta pamet i to znanje treba da daju doprinos u pravljenju nacionalne strategije u poljoprivredi", dodao je on."U pravljenju pomenute strategije, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad imaće značajnu ulogu", dodao je."Ministarstvo poljoprivrede je uradilo puno u prethodnom periodu. Pre svega uspeli smo da isplatimo 96 procenata svih subvencija a uspeli smo da ono što je bilo planirano za 2015. godinu uradimo u 2012. godini a to je da dobijemo budžet za poljoprivredu u visini od 480 miliona evra što je 4,5 odsto od ukupnog budžeta republike Srbije", rekao je Golubović.Prvo predavanje na savetovanju imao je vršilac dužnosti direktora instituta, profesor doktor Miroslav Malešević, koji je povodom 75. godišnjice instituta govorio o rezultatima koje je od osnivanja postigla ta naučna institucija."Neko je još 1938. godine shvatio da bez nauke nema napretka pa je osnovana eksperimentalna stanica u kojoj je bilo zaposleno 18 ljudi", rekao je Malešević, dodajući da je od te i takve eksperimentalne poljoprivredne stanice izrastao pravi naučni gigant koji je iz svojih redova iznedrio veliki broj akademika, profesora, doktora i drugih naučnih radnika.Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, od njegovog osnivanja je proizvedeno 1056 sorti različitih biljnih vrsta, a samo u periodu od 2001. do 2012. proizvedeno je više od 480 sorti."Imamo 560 sorti koje su proizvedene na našem institutu, a koje su priznate u inostrastvu i tamo se gaje i daju izvanredne rezultate", istakao je Malešević, naglasivši da se nikada nije desilo da institut u inostranstvo pošalje neku svoju sortu i da ona tamo ne uspe.Na 47. savetovanju agronoma Srbije i 39. simpozijumu poljoprivredna tehnika učestvuje više od 1200 poljoprivrednika i naučnih radnika a ovo savetovanje traje do 9. februara i svakodnevno će biti održan veliki broj predavanja i diskusija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja