Valjevo: Gimnazijalci od jeseni nastavu prate na dva jezika

Nastava na stranom jeziku

Valjevo: Gimnazijalci od jeseni nastavu prate na dva jezika

Srbija -
Svršeni osnovci će na prijemnom ispitu, pored engleskog jezika koji svi uče, polagati i nemački ili francuski jezik. Po okončanju gimnazijskog školovanja polagaće ispit za sertifikat i diplomu

VALJEVO - U Valjevskoj gimnaziji će u školskoj 2013/2014. godini biti uvedeno dvojezično odeljenje po odobrenju Ministarstva prosvete i nauke Srbije, a učenici će nastavu pored srpskog pratiti na francuskom ili nemačkom jeziku, izjavio je direktor te školske ustanove Radiša Kovačević.

On je rekao da će to odeljenje, koje je formirano na osnovu konkursa ministarstva iz oktobra 2011. godine, obrazovati đake po programu društveno-jezičkog smera i da će imati 30 učenika koji će nastavu iz pojedinih predmeta pratiti na francuskom ili nemačkom jeziku.

Kovačević je naglasio da cilj projekta nije da se "odlivaju mozgovi iz Srbije" već da se mladim ljudima omogući izbor i dalje usavršavanje na prestižnim evropskim fakultetima, kao i da imaju prednost pri zapošljavanju u zemlji.

Taj projekat finansijski su podržali Nemački i Francuski institut, a da bi se realizovao nastavni program, u Valjevskoj gimnaziji se "obučava šest parova profesora" matematike, fizike, hemije, biologije, informatike i istorije.

"Osnovna stvar je da se na časovima matematike ne ocenjuje nemački jezik. Kao profesor matematike imam obavezu da 30 odsto nastave održim na nemačkom, ali i da sve što nije jasno učenicima objasnim prvenstveno na srpskom jeziku", rekla je profesorka matematike Ivanka Tomić.

Svršeni osnovci će na prijemnom ispitu, pored engleskog jezika koji svi uče, polagati i nemački ili francuski jezik. Po okončanju gimnazijskog školovanja polagaće ispit za sertifikat i diplomu, što će im omogućiti studiranje na nekom od evropskih fakulteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja