Mobilni planetarijum obilazi škole po Srbiji
Foto: Wikipedia

Centar za promociju nauke

Mobilni planetarijum obilazi škole po Srbiji

Srbija -
U balonu sferni bioskop projektuje slike zvezdanog neba i bezbroj spektakularnih objekata u kosmosu

BEOGRAD - Mobilni planetarijum koji projektuje slike univerzuma, Centar za promociju nauke krenuo da predstavlja kroz Srbiju. Prva stanica je Zemun, sledeća Pančevo, onda će mu se obradovati đaci u Bačkoj Palanci, Subotici...

Mobilni planetarijum postavljen u Zemunu je jedini u Srbiji. Pre mesec dana je stigao, kažu u CPN, iz Evrope. A pre nekoliko dana krenuo je na proputovanje kroz Srbiju. "Nismo zaokružili rutu. To znači da svi koji su zainteresovani da gostujemo u njihovom gradu mogu još uvek da se prijave na našem sajtu" priča Nevena Grubač i dodaje "Ne gostujemo samo po školama, već i po institucijama, ustanovama kulture..."

U fiskulturnoj sali u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu jedno tmurno i kišovito februarsko popodne, za vreme kojeg je dlanu potrebno da pljesne o drugi, promenilo se u čudesno i spektakularno. U vedru noć prepunu zvezda."Dobro došli u mobilni planetarijum Centra za promociju nauke" začuo se glas vodiča kroz sazvežđe astronoma Gorana Pavića.Bio je dovoljan samo jedan korak da se pređe granica između stvarnog i nestvarnog, kada je u balonu sferni bioskop počeo da projektuje slike zvezdanog neba i bezbroj spektakularnih objekata u kosmosu."Vauuuu" oglasio bi se svaki klinac OŠ "Svetozar Miletić" čim bi kročio u balon."Zna li neko koliko zvezda možemo videti golim okom?"Oduševljeni nebom, đaci ga nisu slušali."Neko, bilo ko?"Niko."Oko tri hiljade. A koliko ih ima?""Oko tri milijarde" sam je odgovorio astronom ni ne nadajući se da bi neko mogao da odgovori umesto njega.

Kada su se đaci udobno smestili u lejzibegove poređane oko projektora, nekada ljupki predavač, Goran, transformisao se u preterano strogog, autoritativnog profesora, koji ne trpi upadice."Ali, ovo je nepravda, ja ništa nisam rekao" branio se učenik koje je zaista bio pogrešno "osuđen".Napolju su volonteri pokušali da mu nadoknade ono što je propustio."Pored zvezdanog projektora postoji ceo niz drugih koji projektuju planete, komete, veštačke satelite, krugove nebeske lopte, strane sveta, nebeski pol" šapućući pričali su volonteri iz Centra za promociju nauke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track