Vlasnicima vraćeno 180 hektara šuma kod Kragujevca

Restitucija

Vlasnicima vraćeno 180 hektara šuma kod Kragujevca

Srbija -
Područnoj jedinici Agencije za restituciju Srbije u Kragujevcu, koja pokriva 52 opštine u osam okruga, za deset meseci podneto više od 2.800 zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata

KRAGUJEVAC - Područnoj jedinici Agencije za restituciju Srbije u Kragujevcu, koja pokriva 52 opštine u osam okruga, za deset meseci podneto je više od 2.800 zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, izjavio je direktor te jedinice Veljko Jovanović.

Prema njegovim rečima, do danas je održano više od 400 rasprava, doneto je oko 400 odluka, od kojih je više od 100 pravosnažnih rešenja kojima je vraćen veliki broj imovine, kao što su poslovni prostori, oko 70 lokala, zemljište i šume.

"U strukturi imovine koja je vraćena preovlađuju šumsko zemljište i šume. Tako je bivšim vlasnicima ili zakonskim naslednicima vraćeno 180 hektara šuma i šumskog zemljišta, a vraćeno je i gradsko-građevinsko zemljište, kao i poljoprivredno", rekao je Jovanović.

Naglašavajući da je zakonom predviđeno da se radi na naturalnoj restituciji, Jovanović je izrazio očekivanje da bi prva rešenja o obeštećenju mogla biti doneta naredne godine.

"Postoje tehničke, da kažemo, prepreke da se u ovoj fazi restitucije dođe do preciznog izračunavanja količnika koji je neophodan da se postupak obeštećenja spovede na zakonom propisan način. Do tog momenta postupak obeštećenja neće se sprovoditi, ali očekujem da bi već sledeće godine mogla da budu doneta prva rešenja", rekao je Jovanović.

Podsetviši da je ukupno dve milijarde evra zakonom predviđeno za obeštećenje vlasnika i naslednika i da po pojedinačnom zahtevu ne može preći iznos od 500.000 evra, Jovanović je rekao da će vlasnici ili njihovi naslednici biti obeštećeni kroz obveznice, na period od pet do 15 godina.

Obim oduzete imovine posle Drugog svetskog rata je ogroman, navodi Jovanović i naglašava da je gotovo sva privatna imovina na taj način devastirana, oduzeta od vlasnika, a svaki podnosilac zahteva ima neku posebnu životnu priču, dramatičnu, koja je često završavla odmazdom i streljanjem.

Bezbroj je primera da se traži zemljište u ekstra zoni po gradovima, kazao je Jovanović i istakao da to zemljište neće moći da se vrati zato što se na njemu najčešće nalaze neki objekti, ali da vlasnici ili njihovi naslednici mogu da računaju na obeštećenje, kada se utvrdi da je njihov zahtev osnovan.

Naglasivši da, sa životnog aspekta, ima mnogo interesantnih priča među podnosiocima zahteva, Jovanović je naveo porodicu Teokarović iz Paraćina koja je vlasnik zemljišta gotovo polovine Paraćina.

"Teokarovići su osnivači i vlasnici prve konfekcijske industrije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i njima je cela fabrika u Paraćinu nacionalizovana, a potom joj je dodeljen nov naziv 'Branko Krsmanović'. Porodica Teokarović ima veliku imovinu, kroz zemljište i gotovo pola Paraćina je u njihovm vlasništvu, a vlasnici su i parcele u Beogradu na kojoj je izgrađena palata Beograđanka", naveo je Jovanović.

On je dodao da je i Zadužbina Karađorđevića podnela zahtev za povraćaj zemljišta na Oplencu, oko Mauzoleja, na kome se nalaze plodni vinogradi.

Napomenuvši da Agencija za restituciju, Područna jedinica Kragujevac pokriva Šumadijski, Pomoravski, Raški, Rasinski, Moravički, Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski okrug, Jovanović je podsetio da je 1.mart 2014. godine krajnji rok do kada vlasnici ili njihovi naslednici mogu da podnesu zahtev za povraćaj imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track