Kragujevačka sela posle 40 godina dobila vodovod
Foto: Rts

Kragujevačka sela posle 40 godina dobila vodovod

Srbija -
Izgradnjom arteskih bunara posle punih četrdeset godina mnoga sela u okolini Kragujevca konačno su dobila seoski vodovod

KRAGUJEVAC - Mnoga sela u okolini Kragujevca decenijama imaju problem sa nedostatkom pijaće vode. Kopani bunari tokom leta presuše, a i voda iz njih često nije ispravna. Problem su rešili kopanjem arteskih bunara za šta je iz gradskog agrarnog budžeta do sada izdvojeno 125 miliona dinara.

Meštani sela finansiraju samo izgradnju sekundarne mreže do svojih domova.

Otkako je došla u Grbice, pre četrdest godina, Dragana Jeremić u svom domaćinstvu nema vodu. Svakodnevno uzima kofe u ruke, pa na kilometrima udaljen seoski bunar po vodu. Ni sama, kaže, ne zna koliko je vode na leđima prenela do kuće.

"Nama ženama je najteže. Voda treba za sve, za kuvanje, pranje i stoku. Nas je šestoro u kući. Najteže je bilo dok su deca bila mala. Ne stignem da donesem koliko se vode potroši", kaže ona.

Draganinim, ali i mukama još tridesetak domaćinstava u zaseoku Buban u Donjim Grbicama došao je kraj. Iz arteskog bunara, sa dubine od 104 metra potekla je hladna, pitka voda. Meštani, kažu da su kao ponovo rođeni.Raka Jeremić kaže da su on i žena vukli vodu u burićima koje su nosili na leđima.

"Najteže je leti. Malobrojni seoski bunari uglavnom presuše, pa kada dođeš sa njive, moraš da ideš da tražiš vodu. I po kiši i po snegu, zaglibiš se u blatu dok doneseš malo vode za kuću. Štedeli smo svaku kap", kaže Raka.

U kragujevačkim selima, sredstvima iz gradskog agrarnog budžeta, do sada je iskopano 90 arteskih bunara. Za to je izdvojeno 125 miliona dinara.

Meštani samo finasiraju izgradnju sekundarne mreže do svojih domova. Meštane Donjih grbica, to je koštalo oko 700 evra po domaćinstvu. Složni meštani u rekordnom roku su završili ceo posao.

Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za oblast poljoprivrede, kaže da je na taj način oko 3.000 domaćinstava u 27 sela sa teritorije Kragujevca dobilo hemijski i bakteriološki ispravnu vodu za piće.

"Arteski bunar u Donjim Grbicama šezdeseti je kompletno završen vodovod", dodaje ona.

Inače, projekat kopanja arteskih bunara u bezvodnim selima sprovodi se od 2008. godine i trajaće dok god bude zainteresovanih meštana. Plan je da se u ovoj godini iskopa dvadeset novih bunara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track