NAJTVRĐA JAJA U MOKRINU:  Em zdrava, em mlogo jaka!
Foto: Sasa Urosev

Njima niko ne može da podvali bajata jaja

NAJTVRĐA JAJA U MOKRINU: Em zdrava, em mlogo jaka!

Srbija -
Mokrinčani će Vaskrs dočekati sa najzdravijim, najukusnijim, ali i najtvđim jajima na svetu

MOKRIN: Domaća, a svetska!

"Tako ti je ko nas. Il je mleko aflatoksično, il su krave lude, il ptice trese grip. A, sad su pred Vaskrs, čitam u Kuriru, počeli da prodaju bajata jaja stara pola godine. Još da do Velikog petka poskupe barem duplo i biće nam potaman. Kod nas u Mokrinu, tako nešto je nezamislivo. Naša su jaja domaća, a svetska", ističe Jefta Prodanov Bačika.

Dekan pre nekoliko godina formirane Akademije za biranje najtvrđih jaja, kaže da će Mokrinčani najradosniji hrišćanski praznik dočekati sa najzdravijim, najukusnijim, ali i najtvđim jajima koje koke legu u kokošinjcima:

"Al znaš kakve su to koke. Od njih se i petlovi boje. Kod nas u Mokrinu sva perad je ko stena jaka. Avlije nam od lopova ne čuvaju kerovi, nego gusani", ističe dekan i u dve rečenice sažima tehniku koju meri sa naukom:

"Možda na prvi pogled nije tako sofisticirana, jer se kuckanjem o prednje zube, po zvuku, određuje koje je najtvrđe, ali je i te kako pouzdana. Članove naše Akademije niko ne može da prevari. Možda Bono Voks , frontmen irske grupe U2 I njegov dvojnik liče kao jaje jajetu, ali bi mi, za razliku od nekih drugih, tako nešto odmah ustanovili", uverava nas Bačika, I dodaje da će Na Veliki petak, domaćice u Mokrinu ofarbati oko 150.000 jaja:

"Dva dana kasnije biće neizostavan detalj vaskršnje trpeze i Tucanijade. U nedelju će na 23. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim kokošijim jajima, ljudi iz svih krajeva sveta ponovo pokušati da nadjačaju mokrinska. Ne bih imao ništa protiv da u tome uspeju, ali će im to biti mlogo teško. Značajnije mi je što ćemo Vaskrs domaćinski proslaviti", kaže Bačika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track