Kruševac: Patrijarh Irinej služio liturgiju u hramu svetog Georgija
Foto: Tanjug

Osveštavanje vladičanskog dvora

Kruševac: Patrijarh Irinej služio liturgiju u hramu svetog Georgija

Srbija -
Crkva ne želi da vlada, to je posao države, da se stara o miru, o napretku, ali crkva je duša naroda, koja podstiče sve ono čestito i uzvišeno, rekao je patrijarh

KRUŠEVAC - U prisustvu brojnih vernika iz kruševačkog kraja partijarh srpski Irinej služio je jutros svetu liturgiju u hramu svetog Georgija u Kruševcu, povodom osveštavanja novoizgrađenog vladičanskog dvora i slave tog hrama.

Patrijarh Irinej se zahvalio svima koji su do sada i koji će ubuduće pomagati svoju crkvu. On je istakao da je prisustvo crkve veoma bitno u životu naroda te da se naša crkva osvedočila svojom ulogom u narodu.

"Crkva ne želi da vlada, to je posao države, da se stara o miru, o napretku, ali crkva je duša naroda, koja podstiče sve ono čestito i uzvišeno”, rekao je patrijarh i dodao da Srbi treba da žive kao narod Božji, koji zna šta je vera, koji zna i oseća prisustvo Božje u svojoj istoriji i koji je kao takav opstao i koji će, kako se nada patrijarh, opstati i danas.

"Ona se našla na čelu naroda onda kada nije bilo ni kneza, ni cara ni kralja, kada je crkva vodila svoj narod", rekao je patrijarh.

Patrijar Irinej je to kazao uručujući gradonačelniku Kruševca Bratislavu Gašiću orden Svetoga Save drugog stepena kojim je SPC odlikovala Gašića na predlog episkopa kruševačkog Davida.

Gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, rekao je da ovo priznanje pripada svim vernicima Eparhije kruševačke i dodao da mu je lako da danas učestvuje u neimarskim naporima crkve, jer je sadašnji patrijarh, a nekadašnji episkop niški, Irinej, u Kruševcu utvrdio vinograd vere, a episkop David u ovdašnja srca uneo "kandilo nade".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track