Potvrđena epidemija u Užicu
Foto: Zoran Šaponjić

U panici zbog bakterije

Potvrđena epidemija u Užicu

Srbija -
Međusobne optužbe U bolnici kažu da niko ne spori prisustvo klostridije, ali da su priče o tome da je ubila osmoro pacijenata izmišljotina

UŽICE - Ne prestaje panika zbog smrtonosne bakterije.Priča o bakteriji klostridiji tresla je juče Užice drugi dan zaredom. Iz bolnice i dalje tvrde da nije tačno da je ta smrtonosna bakterija ubila osmoro i kažu da je prisustvo klostridije utvrđeno kod dvoje pacijenata koji su u međuvremenu umrli na odeljenju ortopedije Zdravstvenog centra Užice, ali da bez obdukcije ne mogu da kažu šta je uzrok smrti.- Niko u bolnici ništa ne krije! Pozivamo policiju i tužilaštvo da ispitaju ceo slučaj i paniku izazvanu neproverenim informacijama. Moguće je da neko od lekara unutar kuće manipuliše neproverenim podacima - kaže za Kurir direktor ZC Užice dr Miloš Božović.Inspekcija je utvrdila i da je kod dvoje pacijenata umrlih na odeljenju ortopedije utvrđeno prisustvo klostridije, da je još dvoje imalo prolivaste stolice, ali da klostridija kod njih nije potvrđena. Kod još četvoro pacijenata koji su na ovom odeljenju umrli od 24. aprila do danas nije bilo nikakvih simptoma koji bi njihovu smrt povezali sa spornom bakterijom.- Neki od pacijenata koji su umrli na ortopediji bili su stari i 89 ili 90 godina, imali su kardiovaskularne i bubrežne probleme, pa je tvrdnja o bakteriji kao uzroku smrti bez dodatnih ispitivanja preuranjena. Naravno da je prisustvo bakterija veliki problem, da je i jedna smrt koja se može s tim povezati ogroman gubitak - kaže dr Božović.Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da je proglašena epidemija klostridije.

Zoran Šaponjić

Rodbina nije odobrila obdukcijeBolnica je tražila obdukciju tela jednog pacijenta koji je umro i kod koga je potvrđeno prisustvo klostridije i još jednog kod koga bakterija nije nađena, ali je rodbina to odbila.

http://www.youtube.com/watch?v=qH92lPkPA4w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja