Kragujevčanin proslavio stotu uz tortu i šampanjac!
Foto: Rts

Kragujevčanin proslavio stotu uz tortu i šampanjac!

Srbija -
Miroslav Ćićarić, po starom kalendaru, rođen je 26. aprila, odnosno 9. maja 1913. godine, u Skoplju

KRAGUJEVAC - Stogodišnji Miroslav Ćićarić se, posle pedeset godina, iz Švajcarske vratio u Srbiju. Živi u Kragujevcu, nedavno je proslavio stoti rođendan i time se pridružio nekolicini Kragujevčana koji su zakoračili u jedanaestu deceniju.

Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko Srbija ima stogodišnjaka, rezultati poslednjeg popisa govore da nacija postaje sve starija. U Kragujevcu živi nekoliko stogodišnjaka, među kojima je i Miroslav Ćićarić, Srbin sa švajcarskom adresom.

Ovih dana, proslavio je stoti rođendan. U istrgnutim stranicama porodičnog dnevnika starog skoro vek i po, stoji da je Miroslav Ćićarić, po starom kalendaru, rođen 26. aprila, odnosno 9. maja 1913. godine, u Skoplju. Odrastao je na jugu tadašnje Srbije, u brojnoj, imućnoj porodici. Po završenoj školi, postao je aktivni pripadnik Vojske Kraljevine Jugoslavije. Uspešnu vojnu karijeru prekinuo je Drugi svetski rat. Gotovo celu okupaciju proveo je u italijanskom zarobljeništvu.

"Najpre sam postao oficir, sve dok nije došlo do rata", priseća se Miroslav Ćićarić. "Ratovao sam protiv Švaba i Italijana. Posle rata otišao sam u Švajcarsku."

Po završetku rata, vojni poziv zamenio je drugim zanimanjem. Postao je ugledni ekonomista. O povratku u Jugoslaviju nije razmišljao. Volonterski je pomagao našim doseljenicima, kako bi se lakše snašli u novoj sredini.

"U početku je bilo dosta Srba koji su došli u Švajcarsku, ali nisu znali jezik. Ja sam dobro savladao francuski i njima sam pomagao", kaže kragujevački stogodišnjak.

Za zasluge u radu i pomoć drugima, pre deset godina dobio je i Plaketu zaslužnog građanina u gradu u kom je živeo. Posle više od pedeset godina, vratio se u Srbiju, i već nekoliko meseci živi u Kragujevcu.

"Ima dana kada je vrlo lucidan, kada može da ispriča šta je bilo pre 50 ili 60 godina. Seća se vrlo dobro nekih događaja", kaže njegov rođak Đorđe. "Interesantno ga je slušati i razgovarati sa njim."

Miroslav je stoti rođendan proslavio kako dolikuje: u krugu porodice i prijatelja, uz tortu i šampanjac. Iako je u jedanaestoj deceniji života, ljubitelj je, kako kaže, dobre čašice. Na pitanje prijatelja, ima li nameru da menja životne navike, u šali kaže: "Ne, bar ne u narednoj deceniji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track